Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dva stromy, ruské kolo i výzdoba jako v Praze. Znojmu advent nezkazí ani ceny energií

Dva vánoční stromy, ruské kolo, téměř dvacet stánků nebo výzdobu jako na Václavském náměstí nabídne v adventním čase Znojmo. Druhé největší jihomoravské město si čekání na Štědrý den nenechá kazit ani zvyšujícími se cenami energií a plánuje znovu program bez výrazných omezení.

Znojemské adventní trhy každoročně lákají nejen místní, ale také turisty z okolních měst i sousedního Rakouska. Letos oblíbená turistická destinace navazuje na loňský atraktivní program, který se z důvodu covidových restrikcí neuskutečnil. Do města přijela pětadvacet metrů vysoká konstrukce vyhlídkového kola, jež vyrostla na Komenského náměstí, nebo dva vánoční smrky. Obě svátečně nazdobené dřeviny se stanou po čas adventu dominantou Horního náměstí a Masarykova náměstí, kde bude nejvíce prodejců i kulturních akcí v čele se zimním kinem. Celkem vyroste po čas adventu ve městě necelá dvacítka stánků. 

Sváteční bude také výzdoba, jež rozzáří ulice i dominanty města. Stejnou mají také v Praze. Vánoční osvětlení ozdobí ulici Hradní. Světelné řetězy budou umístěny na budově pivovaru, Enotéky, ale i Expozice pivovarnictví a samotné vstupní bráně. Stejnou výzdoba budou moci lidé vidět i na pražském Václavském náměstí,“ řekla místostarostka Znojma Bohumila Beranová (nez.)

Tisíce světýlek navzdory zdražování

Podle Beranové neovlivní letošní program ani zvyšující se ceny energií. Město má totiž zafixované ceny do konce tohoto roku, a tak nepocítí výrazné zdražení. K úspoře mají navíc dopomoci nová LED světla. Ta se objeví například u bývalého pivovaru, kde vyrostla brána pro zamilované s jmelím. Nedaleko najdou zájemci tradiční  stádo ovcí, které se pase v prostoru bývalé loupežnické věže. Součástí trhů jsou rovněž dva brusláky. Kluziště je v Sokolské ulici i na Horním náměstí. Lidé nepřijdou ani o trubače hrající koledy tradičně z radniční věže, která se ale nyní opravuje. Hrát proto budou z nedaleké Vlkovy věže. Ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí, kde stojí dvanáct metrů vysoký smrk, dojde v neděli 27. listopadu. 

Dětem splní přání

Ve spolupráci s Oblastní charitou Znojmo nadělí město dárky dětem ze sociálních zařízení. Ježíškem se může stát kdokoliv. „I letos budeme hledat pomyslné Ježíšky, kteří si vyzvednou obálku s nalepovacím štítkem v turistickém informačním centru v Obrokové ulici. Dárky pak poputují dětem, kteří by jinak šťastné a veselé Vánoce neprožily,“ sdělil František Koudela, ředitel Znojemské besedy, jež se na programu znojemských Vánoc podílí. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Znojmo, Vánoce, Program, Ruské kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva stromy, ruské kolo i výzdoba jako v Praze. Znojmu advent nezkazí ani ceny energií  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.