Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Znojmo bude mít starostku. ANO si plácne s SPD a Znojmáky

Ve Znojmě si po volbách porozumělo hnutí ANO, které si získalo nejvíce voličů, se subjekty SPD a nezávislé osobnosti a Znojmáky. Podepíší koaliční smlouvu. Starostkou se stane Ivana Solařová (ANO), která nahradí dosavadního šéfa radnice Jakuba Malačku (za ČSSD, nyní Naše Znojmo).

V zastupitelstvu bude mít koalice sedmnáct hlasů z jednatřiceti. Místostarostkami města se stanou Petra Svedíková (SPD) a Bohumila Beranová (Znojmáci). „Hned od vyhlášení volebních výsledků jsme zahájili jednání, výsledkem je memorandum o spolupráci. Není to koaliční smlouva, je to vůle o tom, že budeme spolupracovat a řešit programové shody. Není to jednoduché, řešili jsme i možnosti sestavení jiné koalice, ale nebylo to úplně tak, jak bychom si to představovali," řekla Solařová.

Uvedla, že spolu s SPD a Znojmáky bude mít ANO jednání ještě ve čtvrtek a v pátek a že předpokládá, že do konce týdne by koaliční smlouva měla být podepsána. Jednat budou o programu, panuje ale podle ní shoda na tom, že oba koaliční subjekty podpoří Solařovou na postu starostky a místostarostkami se stanou lídryně ostatních dvou subjektů.

Komunální volby ve Znojmě vyhrálo hnutí ANO, získalo jedenáct mandátů, druhé skončilo Naše Znojmo se sedmi mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Čtvrtí ODS + KDU-ČSL Spolu mají čtyři mandáty, tři zastupitele budou mít na pátém místě Pro Znojmo. Šestí jsou Znojmáci se dvěma mandáty.

Složitá historie vztahů

Hnutí ANO ve Znojmě před čtyřmi lety vytvořilo koalici s tehdy vítěznou ČSSD. Součástí koalice byla i ODS. Na přelomu let 2020 a 2021 se ovšem situace změnila. Po senátní kampani byl donucen odstoupit starosta Jan Grois (ČSSD), jehož nahradil stranický kolega Jakub Malačka. A místo ANO se staly členy koalice KDU-ČSL a Pro Znojmo.

Dosavadní členové koalice hovořili ve vztahu k ANO o vzájemné nedůvěře. Během dalších měsíců Malačka s Groisem včetně dalších stranických kolegů ČSSD opustili. Starosta Malačka letos vytvořil nové hnutí Naše Znojmo a do zastupitelstva se s ním dostal i někdejší starosta Grois. Tři subjekty, které tvořily dosavadní koalici, pro letošních komunálních volbách utvořily blok, v němž by chtěly společně pokračovat. Jde o Naše Znojmo, ODS s lidovci, kteří kandidovali jako Spolu, a Pro Znojmo. Dohromady mají ale jen čtrnáct zastupitelů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Znojmo, Facebook Ivany Solařové

Štítky ČR, volby, Znojmo, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, koalice, ČSSD, koaliční smlouva, ODS, KDU-ČSL, Bohumila Beranová, Jan Grois

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo bude mít starostku. ANO si plácne s SPD a Znojmáky  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.