Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znojmo zakázalo dětem hry s míčem v parku. Jsme všem pro smích, hřímá opozice

Znojmo si schválilo novou vyhlášku, která zakazuje lidem hrát míčové hry v městském parku. Podle vedení města útočí kopačákem skupinka výrostků z nepřizpůsobivých rodin po matkách i cyklistech, kteří se kvůli povalující se mičudě vybourávají. Opoziční zastupitelé ale krok kritizují a považují jej za laciné předvolební gesto.

Jihomoravské město dlouhodobě řeší otázku bezpečnosti. Problémy přidělávají místním i strážcům zákona například skupiny Romů, kteří dorazili do Znojmo loni ve velkém počtu z různých koutů republiky. V letních měsících se situace znovu vyostřila. Potíže eviduje radnice například v Městském parku, kde dochází ke konfliktům mezi hloučky mladistvých a kolemjdoucím. Úřad proto na povel starosty připravil novou vyhlášku, jež zakazuje v Horním, Středním a Dolním parku míčové hry. Předpisu, který část veřejnosti tvrdě kritizuje, dalo tento týden zelenou zastupitelstvo. Nyní se připravují administrativní kroky k zavedení regule.

„Vyhlášku jsme přijali na základě četných stížností občanů na skupinky dospívajících a po sérii preventivních opatřeních. Nejde o žádné nevinné čutání do balonu. Jestliže statný kluk řízne do skoro půl kilového kopačáku, který letí na dětské hřiště, nebo kousek před projíždějícím cyklistou, tak může někomu ublížit. Nemluvě o ničení okrasné zeleně. Tohle patří na hřiště, a ne do parku,“ sdělil Drbně znojemský starosta Jakub Malačka, kterého voliči před čtyřmi lety zvolili do zastupitelstva za ČSSD. Šéf radnice ale z politické stany vystoupil a nyní vede nové hnutí Naše Znojmo. 

Znojmo posílá do parků policisty. Má problémy s teenagery a Romy z Brna

Městské parky ve Znojmě jsou pod větším dozorem. Místní radnice vyslala do veřejných prostranství posílené hlídky strážníků a policistů, aby dohlédli na pořádek a zmírnili rostoucí napětí. Město se potýká zejména s problémovými skupinkami...

Nesmyslné opatření, zní z opozice

Podle opozičního zastupitele Pavla Nevrkly (Piráti) je ale celá vyhláška nesmyslná a má jediný cíl, získat starostovi politické body před nadcházejícími komunálními volbami. Sám tvrdí, že situace se uměle nafukuje a že nedávné kroky radnice pro posílení bezpečnosti zabraly. Jedná se například o rozšíření kamerového systému nebo posílení hlídek městské či státní policie ve veřejném prostranství. 

Radnice vůbec nezkoušela upravit návštěvní řád parku. Místo toho přijala nesmyslné plošné opatření. Současné kroky byly dostatečné a fungují. Bohužel vedení města v čele starostou se snaží před lidmi vypadat, že vládnou tvrdou rukou a jdou proti nepřizpůsobivým. Přitom radnice v problematice zaspala. Teprve nyní vypsala pozici asistenta prevence kriminality a diví se, že zatím nikoho nenašla,“ sdělil jediný člen pirátské strany v městském zastupitelstvu. 

(Ne)jsme pro smích

Pirátský opozičník střílí do vedení města i z toho důvodu, že kvůli nové vyhlášce se Znojmo dostalo do povědomí české a moravské veřejnosti v negativním světle. „Je to ostuda pro město. Zbytek republiky má ze Znojma srandu. Radní vůbec nemysleli na reputační efekt. Nikdo jiný podobné opaření nemá,“ zlobí se Nevrkla. 

Naproti tomu Malačka kritiku veřejnosti přisuzuje tomu, že mnozí lidé neznají místní poměry, přesto se ale k tématu aktivně vyjadřují. Na mysli i má Piráta Nevrklu. „Strkat hlavu do písku před problémy města je podle mě horší. O problémech se má otevřeně mluvit, a ne se k nim stavět zády a tvářit se, že se nic neděje. V dnešní hyperkorektní době jsem za to samozřejmě obratem dostal nálepku rasisty a xenofoba,“ dodal Malačka. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Znojmo, Romové, Nepřizpůsobiví, Volby, Komunální, radnice, ČSSD, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo zakázalo dětem hry s míčem v parku. Jsme všem pro smích, hřímá opozice  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.