Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znojmo se bojí stoleté vody. Staví novou hráz

Záplavy se Znojmu v posledních letech vyhýbají, jejich hrozba ale stále trvá. Město proto postaví protipovodňové zábrany v ulici Loucká. Cílem je ochrana obyvatel z nejníže položených ulic Krapkova a Melkusova. Radnice nyní vyřizuje stavební povolení.

Opatření proti vodě dělníci umístí na levý břeh řeky Dyje v délce 210 metrů, konkrétně od náhonu pod Louckým klášterem až k patě sedlešovického mostu. Zamýšlený ochranný systém se skládá ze sypané hráze a nábřežní stěny s železobetonovou korunou. Součástí opatření proti povodním je i rekonstrukce dešťové kanalizace.

Město nyní vyřizuje stavební povolení a Povodí Moravy zpracovává žádost o dotaci od Ministerstva zemědělství, která dá projektu potřebnou finanční injekci. Před samotným zahájením prací vykoupilo městský úřad pozemky soukromých vlastníků. „Spodní část města byla při záplavách v roce 2002 nejvíce zasaženou oblastí. V případě dalšího ohrožení je cílem ochránit obyvatele z nejníže položených ulic Krapkova a Melkusova,“ vysvětlil znojemský starosta Jakub Malačka (nez.).

Intenzivnější stavba protipovodňových systému začala kvůli povodním v letech 2002 a 2006. Došlo k navýšení kapacity znojemské přehradní nádrže, vybudování vsakovacích nádrží nebo zvětšení objemu kanalizační sítě. Radnice pořídila také přečerpávací stanici, které je v případě potřeby připravena pomoci právě v Melkusově ulici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČHMÚ

Štítky Znojmo, povodně, hráz, opatření, povodeň, Povodí Moravy (státní podnik), Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo se bojí stoleté vody. Staví novou hráz  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.