Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Před dvaceti lety zasáhla jižní Moravu ničivá povodeň

Dvacet let uplyne od rozsáhlé povodně, jež měla katastrofální následky zejména pro povodí Labe a Vltavy. Svoji sílu ale ukázala příroda také na jižní Moravě, kde se z koryta vylila Dyje. Evakuováno muselo být několik kriticky ohrožených obcí.

Srpnové povodně roku 2002 se svým rozsahem vepsaly do historie i paměti všech, kteří přírodní katastrofu pozorovali na vlastní oči nebo jen z povzdálí na televizních obrazovkách. Vydatné srážky způsobily, že od 7. do 11. srpna přišla první povodňová vlna, která na jižní Moravě zasáhla zejména toky Dyje, Moravské Dyje a Želetavky. Průtoky odpovídajícími pětileté povodni ale neštěstí neskončilo.

Následujícího dne se objevila druhá, ničivější povodňová vlna. Velká voda v kraji podmáčela domy a ničila majetek zejména na Znojemsku a Břeclavsku. „V porovnání s první vlnou byly kulminační stavy během druhé vlny značně vyšší, na řece Dyji a jejích přítocích v horní části povodí přesahovaly hodnoty stoletých vod, v povodí Jihlavy byly dosaženy průtoky četností odpovídající dvouleté až dvacetileté povodni," vzpomněl na událost mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Evakuace osmi obcí

Kvůli nekontrolovatelné hladině vody museli hasiči zasáhnout a evakuovat obyvatele ve Znojmě a dalších sedmi obcích u Dyje. „Významnou úlohu sehrálo vodní dílo Vranov, které celkem zachytilo 33,6 milionu metrů krychlových vody a výrazným způsobem získalo čas pro přípravu opatření a evakuaci ve Znojmě,“ popsal ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Jen na povodí Dyje udělala povodeň škody za 423 milionů korun a ze svých domovů muselo v rámci evakuace odejít více než sedm tisíc lidí. Zvlášť kritická situace byla v Hevlíně na Znojemsku. U obce se po přelití hráze Dyje vytvořilo jezero z rozlité vody o velikosti 1 700 hektarů. Na místě pomáhali hasiči, armáda i požárníci z rakouského Laa an der Thaya.

V Česku způsobila katastrofální povodeň z roku 2002 škody celkem za 73 miliard korun a vyžádala si sedmnáct lidských životů. Na jižní Moravě se neštěstí obešlo bez obětí. Největší škody napáchal živel v Čechách, kde se zapsal jako největší povodeň od ničivé Velké povodně v roce 1845.


Zachránit situaci pomáhalo při povodni vodní dílo Vranov

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky výročí, vzpomínka, povodeň, Dyje, Jihomoravský kraj, Labe, Vltava, Povodí Moravy (státní podnik), okres Znojmo, Česko, Moravská Dyje, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před dvaceti lety zasáhla jižní Moravu ničivá povodeň  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.