Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Veterináři se zlobí na majitele jihomoravských jatek. Podávají trestní oznámení

Pozdvižení i ráznou reakci veterinářů způsobili aktivisté hájící práva zvířat, kteří ukázali na internetu záběry z jatek v Hraběticích na Znojemsku. Na zhruba pětiminutovém videu jsou k vidění pracovníci, kteří kopou do prasat či krav. Záběry nyní mají dohru, Státní veterinární správa podala na vlastníka jatek trestní oznámení kvůli podezření z páchání trestného činu týrání zvířat.

Sestříhaná nahrávka se objevila na internetu poslední květnovou neděli. Zveřejnila ji aktivistická skupina Zvířata nejíme. Záběry například ukazují, jak pracovník tahá lanem za nohu prase do budovy jatek nebo se radí s kolegou, jak sešlápnout hlavu seleti. Nahrávka zvedla ze židle i úřady, které na sebe s reakcí nenechaly dlouho čekat. Státní veterinární správa podala na majitele jatek, společnost Intramo Znojmo, trestní oznámení. I částečně proto, že loni v listopadu našla na tamějších jatkách závažné hygienické nedostatky, kvůli nimž na několik týdnů zastavila provoz. 

Veterináři zvažovali nejprve podání podnětu pro porušení zákona na ochranu zvířat. „Ale došli jsme k rozhodnutí, že intenzita porušení legislativy je vyšší a mohla by naplňovat skutkovou podstatu trestného činu,“ řekl ČTK Petr Majer, mluvčí Státní veterinární správy. 

Redakce oslovila také dotyčnou společnost, která nařčení aktivistického uskupení odmítá. „V tuto chvíli se odmítám k celé záležitosti vyjadřovat. Našli jsme v objektu štěnici, kterou jsme předali stejně jako celý případ policii. Záběry jsou staré a neodpovídají skutečnosti,“ sdělil zástupce firmy, který se odmítl představit. Na dotaz, zda s dotyčnými lidmi, kteří vystupují v záznamu dále jednal, uvedl, že si udělal ve svém podniku pořádek. Navíc řekl, že firma neporušila žádné zákony.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zvířata nejíme

Štítky Dobytek, Jatka, Aktivisté, Veterináři, Zvířata, Chov, trestní oznámení, Státní veterinární správa České republiky, okres Znojmo, Hrabětice, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kameníková

Strašné zacházení, podobně bych zacházela i s lidmi.Živí tvor jako živí tvor

Úterý, 7. června 2022, 19:20Odpovědět

Baron Kocharovski

lidi jsou "na facku!"

Úterý, 7. června 2022, 11:43Odpovědět

Veterináři se zlobí na majitele jihomoravských jatek. Podávají trestní oznámení  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.