Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znojmo má moderní vychytávku. O parky se postarají robotické sekačky

Znojmo využije k údržbě svých parků dvě nové robotické sekačky. Inspiraci našlo vedení města ve Františkových lázních a Poděbradech a od nových zahradních strojů si slibuje pravidelnou péči o trávník, hezčí vzhled parků i více času pro pracovníky městské zeleně.

Dvě automatické robotické sekačky změní pravidla péče o travnaté plochy ve znojemském Středním parku a v hradebním příkopu v Dolním parku. Cílem projektu je průběžné ošetřování prostoru a zvýšení jeho atraktivity. Náklady, jejichž součástí jsou kromě samotných strojů i odborná instalace vodicích kabelů, software a záruční servis, činí zhruba 250 tisíc korun.

„Pevně věříme, že se moderní přístup k údržbě zeleně osvědčí a že jej v budoucnu rozšíříme na další vhodné plochy. Velmi důležitá je také úspora času pro zaměstnance Městské zeleně Znojmo, kteří budou mít možnost svoji pozornost věnovat jiným plochám, například v městských částech,“ vysvětlil znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Hlavní výhodou robotických sekaček je pravidelná každodenní péče o trávník. Posekaná tráva se navíc nemusí odklízet, protože následně slouží jako přirozené hnojivo, které podporuje další růst. Stroje budou sekat dva prostory o celkové velikosti asi 3500 metrů čtverečních, čímž ušetří městským pracovníkům mnoho času.

„Sekačky mají alarm a systém GPS, takže při jakékoli neoprávněné manipulaci nebo pokusu o odcizení hned upozorní Městskou policii Znojmo. Při případném odcizení začně přístroj extrémně hlasitě houkat a strážníci v online mapě uvidí, kde se nachází. Obě lokality jsou navíc pod kamerovým dohledem,“ dodal Malačka k ostraze zahradních strojů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Znojmo, sekačka, tráva, úprava terénu, modernizace, Poděbrady, Františkovy Lázně, vzhled, ČSSD, trávník, údržba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo má moderní vychytávku. O parky se postarají robotické sekačky  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.