Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Znojemská dominanta jde do opravy. Radniční věž se zavře na více než rok

Radniční věž patří mezi jednu z nejvyznamenanějších dominant Znojma. Nyní se památka v historickém centru města chystá na rozsáhlou a nákladnou opravu střechy. Návštěvníkům se atrakce uzavře na více než rok.

O rekonstrukci radniční věže, jež pochází z patnáctého století, se v jihomoravském městě hovoří několik měsíců. Důvodem je především špatný technický stav objektu, který už neumožňuje bezpečné prohlídky. V bídné kondici je zejména střecha a krovy. Nyní vedení města odkleplo, že jeden ze symbolů jihomoravského města, který se uchází i o status národní kulturní památky, podstoupí rekonstrukci za 30 milionů korun.

Aktuální stav sice není havarijní, ale časem by se ještě více zhoršoval, proto je oprava určitě na místě. Ke konci března předáme stavbu realizační firmě a následně radniční věž překryje lešení,“ vysvětlil znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Práce potrvají více než rok. Předpokládá se, že úpravy architektonického díla potrvají do října příštího roku. Radní uvedli, že nabídka 30 milionů korun, kterou podala soukromá firma, byla nejvýhodnější. I při pracích chce město připomínat podobu věže, na níž si ročně najde cestu až 30 tisíc lidí, návštěvníkům i nadále. 

Občané se nemusí bát, že by se po dobu rekonstrukce museli dívat na zelenou, nebo modrou síť kolem lešení. Na ochranné síti bude otištěna právě radniční věž. Zejména v zahraničí je to běžná praxe u významných památek a my si toto poprvé vyzkoušíme i u nás ve Znojmě,“ dodal šéf znojemské radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Znojmo, oprava, Věž, Památka, Turismus, rekonstrukce, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemská dominanta jde do opravy. Radniční věž se zavře na více než rok  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.