Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Úvěr a obří dotace. Znojmo staví nový bazén

Předčasný dárek k Vánocům dostalo Znojmo od Národní sportovní agentury (NSA), která městu přiřkla 90 milionovou dotaci na stavbu nového krytého bazénu, jenž dělníci staví od léta v těsné blízkosti Louckého kláštera. Díky finanční injekci státu město na celém projektu výrazně ušetří.

Pro Znojmo je výstavba nové plovárny s wellness a multifunkčním fitness sálem jeden z největších a nejnákladnějších projektů v historii. Celkové náklady si spočítalo na 285 milionů korun bez DPH. V září si proto radnice vzala bankovní úvěr ve výši 275 milionů korun. Díky obdržené dotaci ale nemusí půjčku využít celou.

Obdržená dotace pro nás znamená velkou úsporu v rozpočtu města, která nám umožní realizovat jiné potřebné investice,“ uvedl znojemský Jakub Malačka (nez. za ČSSD). 

Podle šéfa tamější radnice toužilo Znojmo po dotaci, kterou podalo letos v březnu, od počátku projektu. Samotné vyřizování se ale protáhlo, zejména kvůli množství dokumentů a podmínek, které stát po žadateli vyžadoval. Třeba splnit nároky na hloubku, délku a šířka bazénu, minimálně šest plaveckých drah, skladovací prostory, občerstvení či šatny. Záměr navíc čelil i vzhledem ke své nákladnosti silné kritice veřejnosti i politické opozice. „Množství podkladů, které jsme museli dokládat, bylo opravdu obrovské. I proto tento proces trval téměř 9 měsíců,“ řekl Malačka.

Celková dotační suma se vyšplhá na 100 milionů korun, takže nakonec půjde z rozpočtu města za nový bazén přibližně o třetinu peněz méně. Znojem totiž získalo nejen finanční pomoc od státu, ale také od krajského vedení. „Již v loňském roce se nám podařilo získat dotaci 10 milionů korun z Jihomoravského kraje, a to navzdory ekonomickému propadu, který způsobila pandemie. O bazénu jsem v té době také jednal s vládním zmocněncem pro sport a tehdejším šéfem NSA Milanem Hniličkou,“ popisuje místostarosta Znojma Jan Grois (nez. za ČSSD), který má v gesci školství a o dotacích v Brně s krajem vyjednával.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, bazén, Rekreace, Stavba, dotace, projekt, NSA, Národní sportovní agentura, Vánoce, Loucký klášter, ČSSD, Milan Hnilička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úvěr a obří dotace. Znojmo staví nový bazén  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.