Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hrál si na policistu a sekal mačetou. Lupič veteránů vyfasoval osmnáct let vězení

Osmnáct let vězení, řekl nekompromisně soudce Krajského soudu v Brně, když řešil případ Martina Proseckého. Ten loni v zimě při loupežném přepadení okradl a mačetou napadl majitele historických automobilů i jeho bratra. Tresty si odnesli také komplici Proseckého.

Milovník historických aut Martin Prosecký si řadu let brousil zuby na tři Tatry ze čtyřicátých let v hodnotě několika milionů korun. Osmatřicetiletého muže napadlo, že vozidla ukradne. Převlékl se za policistu a majitele aut vylákal na domnělou policejní stanici, kde ale čekal připravený komplic, jednapadesátiletý Karel Čermák. Společně oběť spoutali instalatérskými páskami, zabalili do igelitu a vydali se pro auta. 

„Oběť vynesli z vozidla a nechali ho spoutaného ležet na zemi u traktoru. Muž ze strachu předstíral mrtvého,” řekl předseda senátu Dušan Beránek k případu, který se odehrál loni v lednu.

Při prohlídce zloději ale narazili na nečekaný odpor. V domě byl bratr poškozeného, který na lupiče vyrazil s lopatou. Navíc se vzpamatoval i otřesený sběratel, jenž se vysvobodil z igelitu a vyšel sourozenci na pomoc. Dvojici ale ozbrojil Čermák pepřovým sprejem a další rány zasadil bratrům vůdce bandy, který je posekal mačetou. Každému z bratrů zasadil několik ran, jež mířil na čelo a ruce, a utekl. Poskožení nakonec vyvázli z celé situace díky včasnému zásahu zdravotníků a jen dílem náhody nepřišli o zrak.

„Obžalovaný měl podle svého trvzení mačety pro přítelkyni. Je to málo pravděpodobné, ale může to být pravda. O tom, co se stalo, ale žádné pochybnosti nepanovaly. I obžalovaní se v určité míře přiznali," konstatoval soudce Beránek, který všem třem obžalovaným udělil trest. 

Prosecký vyfasoval osmnáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Čermák, který po vynesení rozsudku vyhrožoval bývalému parťákovi smrtí, si za pokus o loupež posedí devět a půl roku. Trestu se nevyhnul ani čtyřiatřicetiletý David Fiala, jenž plnil roli řidiče. Soud mu udělil dvouletou podmínku. Všichni obžalovaní se proti dnešnímu rozsudku mají možnost odvolat. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pokus o vraždu, krajský soud, Brno, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrál si na policistu a sekal mačetou. Lupič veteránů vyfasoval osmnáct let vězení  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.