Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ve Vyškově nasadili do boje proti holubům pyrotechniku

Znečištěné chodníky, výkaly na sochách a okapy zanesené trusem i peřím. Lidi ve Vyškově trápí množství zdivočilých holubů, kteří ve městě posedávají a obývají podkrovní prostory domů. Do boje proti ptactvu nasadilo město pyrotechniku, jež se využívá například na letištích.

Holubí trus, který je chemicky agresivní pro památky i fasády domů, trápí Vyškov dlouhodobě. Město investuje do boje proti zdomestikovaným ptákům desítky tisíc korun ročně. Peníze putují na čištění okapů, výměnu bodců na římsách i do nákupů ochranných sítí. Klasické "fígly" už ale na odhánění ptáků nestačí.

Ptactvo proto ve Vyškově plaší za pomoci běžně dostupné pyrotechniky. Podle vedoucího odboru životního prostředí Jiřího Kutálka by se holubi díky hlasitým ranám při odpalování měli přesunout do jiných, klidnějších míst. „Dali jsme na radu sokolníka, kromě dalších se metoda používá při plašení třeba na letištích, aby drobné opeřence letadla nenasála do motoru při vzletu a přistání,“ řekl Kutálek.

Město tvrdí, že je pyrotechnika lepší metodou boje proti holubům, než například elektrické plašiče, na které si mohou ptáci časem zvyknout. Podle odborníků vyprodukuje jeden holub až dvanáct kilogramů trusu ročně. Zároveň jsou ptáci ve městech také zdrojem mikrobů a parazitů.

Rány způsobené pyrotechnikou se ve Vyškově ozývají v takový čas, aby nerušily obyvatele. Plašení se týká například objektu radnice, hřbitovní kaple, Besedního domu nebo budovy gymnázia. „Boj s holuby regulují zákony a vyhlášky ze strany veterinářů a ochránců zvířat. Aktuálně volená pyrotechnika je pochopitelně legálním způsobem,“ řekl vyškovský místostarosta Josef Kachlík (Volba pro město).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/analogicus

Štítky holubi, pyrotechnika, plašení, ptactvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Hledám dům holubí, kdopak z vás cestu ví,
míval stáj vroubenou, bílý štít.......Schelinger by mohl upravit textík - BOUCHÁM PETARDY VŠEM HOLUBŮM - JE TO PRO DNEŠNÍ DOBU SKVĚLEJ BUM-----Ale pozor na jeden druh holubů - DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ PRO TY, CO TRPĚLIVOST S PETARDAMI ZTRÁCEJÍ.....

Pátek, 17. února 2023, 20:07Odpovědět

Ve Vyškově nasadili do boje proti holubům pyrotechniku  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.