Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyškovští rybáři dostali k narozeninám opravenou nádrž. Dáme si tam kapry, těší se

Do nádrže Marchanka, která podstoupila rozsáhlou rekonstrukci, se znovu vrací voda. Vodní dílo na Vyškovsku si opravili tamější rybáři za peníze města. Lovci s pruty si pochvalují, že oprava skončila v roce, kdy slaví sto let, a postupně vysadí do objektu ryby.

Rozsáhlá rekonstrukce nádrže, jež se nachází za průmyslovou zónou ve Vyškově u zpevněné polní cesty vedoucí na Pustiměř, se uskutečňuje od minulého roku. Dělníci například kompletně jezero odbahnili či postavili nové hráze. Letos na práce navázali rybáři, kteří po nastavení vypouštěcího zařízení přistoupili k napouštění. 

„Ještě jsme na začátku roku ladili těsnost hráze. Voda bude nicméně přitékat několik měsíců. Na jaře bude Marchanka napuštěná. Jsou vlhké měsíce, uvidíme, jak to bude vypadat se sněhem. Pokud ho bude dostatek, tak nám odtávající sníh rovněž pomůže,“ sdělil předseda Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Vyškov Radoslav Kotík.

Peníze dalo město 

Náročná rekonstrukce se uskutečnila díky penězům města. Rybáři žádali bez úspěchu o finanční injekci stát. Nakonec je to ale nemrzelo, protože pro investici ve výši šesti milionů korun zvedli ruku vyškovští zastupitelé. Díky tomu oblíbené místo rybářů,i výletníků i plavců po více než po padesáti letech znovu prokouklo

„Rybáři by rekonstrukci z vlastních peněz samozřejmě nikdy nezaplatili. Jsem rád, že zastupitelé na obnovu kývli a umožnili rybářům dlouhá léta nefunkční nádrž opětovně zprovoznit,“ uvedl vyškovský místostarosta Josef Kachlík (Volba pro město).

Budou ryby i stromy

Nyní se vysadí pracovníci ještě zhruba dvě stovky ovocných stromů a také pošlou do vody ryby. V případě vysazování počítáme s amurem, kaprem a línem i několika dravými rybami. Na podobě ovocného sadu se budeme ještě detailněji domlouvat s vedením Pustiměře, protože jde o jejich pozemky. Za rybníkem je zároveň ještě takový příjemný prostor, který jsme vyčistili, zavezli hlínou a zarovnali. Pozemek je našeho spolku, plánujeme na něm také výsadbu ovocných stromů. Celý prostor okolo nádrže rovněž zatravníme,“ dodal šéf rybářů ve Vyškově, kteří letos slaví sto let své existence. Spolek si narozeniny připomene zejména až příští rok, kdy počítají s tím, že nádrž bude plná ryb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Nádrž, Rybaření, Investice, Příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškovští rybáři dostali k narozeninám opravenou nádrž. Dáme si tam kapry, těší se  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.