Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vyškov se těší na Vánoce. Postaví větší betlém, ozdobí smrk a připraví kasičky

S velkým očekáváním vyhlíží vánoční čas lidé ve Vyškově. V okresním městě doufají, že adventní trhy si návštěvníci po minulé covidem zpackané sezoně užijí jako za starých časů. Na náměstí bude stát vylepšený betlém, slavnostně nazdobený smrk nebo kasičky schované ve včelím úlu.

Největší novinkou, která ale není nijak překvapivá, je rozšíření oblíbeného betlému. Ten zdobí vyškovské Masarykovo náměstí od roku 2015. Dílo autora Tomáš Zedníka se navíc každý rok rozrůstá. Výjimkou není ani letošní rok, kdy ke chlévu Ježíška přibudou čtyři muzikanti. Umělec navíc vyrobil ze dřeva také adventní věnec. „Plán je takový, že se na věnci postupně rozsvítí každý týden jedna svíčka,“ sdělil řezbář Zedník, který od radnice dostal pokyn, aby dílo rozšiřoval až do roku 2026.

Součástí adventního věnce jsou také úly, v nichž se ukrývají kasičky. Výtěžek poputuje tradičně na charitu. „V praxi to řešíme tak, že necháváme zhotovit kovové pokladny, které se vloží do dřevěných úlů. Stávající charitativní pokladničky se k betlému nehodily, přidělávaly se řetězem k sochám, což nebylo nejen vizuálně optimální řešení,“ uvedl vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Rozsvítí stromeček i věž

Pozornost Vyškovanů poutá rovněž stromeček, který bude stejně jako v předchozích letech smrk. Ve městě věří, že letos slavnostní rozsvícení, jež je v plánu 27. listopadu, už nezkazí covid jako v předchozích dvou letech. Do centra dorazí dřevina z Rychtářova. 

Součástí vánočního programu je slavnostně nazdobená radniční věž i stánky trhovců. Kolik jich bude, není zatím jasné. „Městský úřad vyzval prodejce, kteří mají zájem o prodejní místo na Vánočních trzích, aby vyplnili elektronickou přihlášku. Čas mají už jen do neděle 6. listopadu,“ dodal Michal Kočí, mluvčí Vyškova.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Vánoce, Přípravy, Betlém, smrk, Ježíšek, Roman Celý, COVID-19, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškov se těší na Vánoce. Postaví větší betlém, ozdobí smrk a připraví kasičky  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.