Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Husy a kachny z Vyškova dostanou nový domov, který je ochrání před kočkami

Labutě, husy i kachny z Vyškova dostanou nový domov. Modernizaci expozice zahájí v okresním městě ještě letos. Opeřenci se dočkají čtyř nových vodních ploch, zeleně, vodopádů i lávek, které poslouží i pěším. Úprava vyjde na bezmála osm milionů korun.

Základ vyškovského zooparku tvoří domestikovaná zvířata z různých koutů světa. Vodní hospodářská drůbež je tak jeho nedílnou součástí. Ptáci jsou ale zvyklí žít ve vodě nebo v její bezprostřední blízkosti. Podle ředitelky zooparku Dagmar Nepeřené jim ale současná jezírka, která pamatují ještě počátky tamější zoo, nevyhovují.

Nová expozice nabídne čtyři vodní plochy, které ozdobí lekníny a další vodní rostliny. Lávky mezi jezírky zajistí, že návštěvníci už neuvidí zvířata jako doposud pouze zpoza plotu, ale nově se projdou také jejich příbytkem.

Modernizace zajistí vodní tvorům i více soukromí a bezpečí. Před predátory se ukryjí v různých zákoutích. „Po zoo se nám volně pohybují kočky, měli jsme tu i lišku nebo přiletěl dravec. Ptáci nemají moc možností kam se ukrýt, ale také jim například chybí potřebný klid na hnízdění. Odchov mláďat jsme proto téměř vždy realizovali v zázemí,“ vysvětlila Nepeřená. 

Ani horké letní dny nezpůsobí parku trable s nedostatkem vody. Má totiž vlastní studnu. Údržbářům zase ulehčí práci čerpadla, která dělnící umístí ke každému jezírku. V zimě znemožní zamrzání ploch malé vodopády a víry.

Nový domov nedostanou jen husy a kachny. V dětském koutku bude dost vody i pro ratolesti návštěvníků. „Děti si můžou s vodou různě hrát, nalévat ji, vylévat, pumpovat i stříkat. Navíc se u toho budou muset hýbat, přemýšlet a někdy i spolupracovat,“ doplnila Nepeřená.

Letos expozici ozvláštnily černé labutě. V příštích letech přibudou například okrasné husy a kačeny. Zoopark ale musí nejdříve najít firmu, která zamýšlenou rekonstrukci uskuteční. Zástupci areálu plánují, že modernizace za osm milionů korun vypukne se začátkem školního roku. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MY3 architekti

Štítky Vyškov, zoopark, expozice, jezírka, drůběž, kachna, domov, husa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Husy a kachny z Vyškova dostanou nový domov, který je ochrání před kočkami  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.