Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U Vyškova opravují zanesenou vodní nádrž pro rybaření i přírodní koupání

Nádrž nacházející se za vyškovskou průmyslovou zónou ve směru na Pustiměř dostane novou tvář. Rozsáhlá rekonstrukce Marchanky, která se nezměnila od kolaudace v roce 1966, udělá z nádrže a jejího okolí rekreační místo pro rybáře, místní i turisty.

Do dlouho připravované přeměny nádrže u nově zpevněné polní cesty se pustil Moravský rybářský svaz. Dříve byla vodní plocha oblíbenou destinací, postupně ale zpustla. „Byl to krásný kus přírody. Jako kluci jsme na místo chodili chytat ryby. Bohužel došlo postupem času k jejímu silnému zanešení, hráz začala propouštět a z rybníku se stalo torzo,“ vzpomněl vyškovský místostarosta Josef Kachlík (STAN).

Marchanku čeká kompletní odbahnění, výstavba nové hráze, vypouštěcího zařízení a bezpečnostního přelivu. Protože ale rybářský svaz nezískal dotaci od státu, poputuje šest milionů korun na investici z rozpočtu Vyškova. Dotací se na obnově vodní nádrže podílí také blízká Pustiměř. Celkově vyjde nová podoba Marchanky na sedm milionů korun, zbylý podíl částky uhradí rybářský svaz. 

Nádrž zkolaudovali v roce 1966, od té doby nebyla nijak opravovaná ani udržovaná. Po rekonstrukci nebude plocha využívaná ke komerčním účelům. Počítá se s obnovou sportovního rybolovu. „Práce už začaly. S vybagrováním a výstavbou hráze bude firma hotová v září letošního roku. S napuštěním, výsadbou zeleně, osazením lavičkami a dalšími úpravami břehu počítáme v příštím roce,“ řekl předseda vyškovských rybářů Radoslav Kotík s tím, že se nabízí i možnost přírodního koupání.

 

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky renovace, obnova, vodní nádrž, marchanka, Vyškov, Pustiměř, Moravský rybářský svaz, Josef Kachlík, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Vyškova opravují zanesenou vodní nádrž pro rybaření i přírodní koupání  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.