Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Veterináři kontrolovali trhovce, problém mívá každý pátý

U téměř pětiny kontrol prodejců potravin živočišného původu na farmářských trzích našla letos Státní veterinární správa (SVS) nějaké pochybení. Tento týden kontrolovala trhovce ve Vyškově. V letních měsících, kdy je venkovní teplota výrazně vyšší, než je vhodná pro skladování potravin, riziko špatného zacházení výrazně roste, řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Kontrol letos provedli veterináři za prvních pět měsíců 120, přes léto se jejich četnost zvyšuje. Nejčastějším prohřeškem je letos zatím porušení zásad výrobní a hygienické praxe. Mezi ně patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Další frekventované porušení představují chyby ve značení potravin, porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží.

„Vážné zdravotní následky zejména při teplém počasí může mít pro spotřebitele nedodržení teplot při skladování a nabízení potravin. Prodejci musí na trzích udržovat zboží při určených teplotách. Naše kontroly jsou zaměřené v horkých dnech právě na splnění této povinnosti," uvedl Semerád.

Inspektorka Jana Kozáková kontrolovala jednoho prodejce mléčných a jednoho prodejce masných výrobků, oba nabízeli potraviny z regionální produkce. „Lidé by si měli všímat, jestli jsou potraviny chráněné proti kontaminaci a jestli je prodejce schopen dodržet teplotu a zda má na výrobku všechny potřebné informace," řekla Kozáková. Kontroloři mají dopředu nahlášeno, kdo na trhu bude a většinu znají. Když se objeví někdo nový, jdou k němu přednostně zkontrolovat, zda splňuje vše, co má.

Za celý loňský rok SVS na trzích v celé České republice udělala 380 kontrol a alespoň jeden problém zjistili veterinární inspektoři v 54 případech. Podíl kontrol se závadou dosáhl podobně jako v roce 2020 zhruba čtrnáct procent. Výše loni uložených pokut přesáhla 425.000 korun.

Pravidelné kontroly farmářských trhů významně přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny živočišného původu. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, potraviny, zdraví, trh, SVS, Vyškov, jídlo, Státní veterinární správa České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři kontrolovali trhovce, problém mívá každý pátý  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.