Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Vyškově vznikne pietní místo pro nenarozené děti

Vyrovnat se s těžkou životní situací a mít možnost uctít památku nenarozeného potomka dostanou lidé ve Vyškově, kde místní radnice hodlá vyčlenit na místním hřbitově místo určené nenarozeným dětem. Město už oslovilo známého akademického sochaře, aby navrhl důstojnou podobu chystaného pietního místa.

Rodiče, kterým zemřelo dítě před porodem, budou mít v areálu pohřebiště vyčleněné místo pro pochování ostatků nenarozených potomků. Zelenou návrhu dala vyškovská radnice.

Podobných pomníků, kde by rodiče mohli vzpomenout na své předčasně zesnulé děti, není v České republice mnoho. Jde o těžké téma, ale nelze před ním zavírat oči. Hodláme dát lidem, kteří obtížnou životní zkouškou prošli, k dispozici vhodné místo pro pietu, aby v modlitbě či ve vzpomínce mohli ztišit svoji bolest. Radním města se taková myšlenka zamlouvala a záměr podporují,“ sdělil k chystané investici místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Pietní místo pro nenarozené děti funguje například už v Brně, kde vzniklo v roce 2020 na Ústředním hřbitově. Nyní vznikne také ve Vyškově. Na tamním hřbitově se počítá s jeho umístěním pietního místa v blízkosti vyústění hlavní cesty přes hřbitov u stěny, která odděluje prostor od řetězce Kaufland. 

Zástupci radnice po několika debatách oslovili zlínského akademického sochaře Radima Hankeho, aby podobu piety navrhl. Pod rukama umělce již totiž v roce 2018 vznikl památník padlým v 1. světové válce. Dvoumetrová pískovcová socha ženy objímající prázdný kabát stojí u vstupu na hřbitov. Nyní chystá umělec vytvořit podobné dílo.

Ztvárnění památníku padlým je vkusné a srozumitelné, podobným směrem bychom se chtěli vydat i v případě vzpomínkového místa pro nenarozené děti. Návrh pomníku představíme na začátku roku radním. Zároveň stojíme o názor odborné veřejnosti. Výsledný dojem tvoří detaily,“ dodal Celý, podle nějž by hlavním motivem díla měla být pootevřená bronzová brána, ze které nahlíží malé dítě.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Pieta, hřbitov, Památka, radnice, Roman Celý, Česko, první světová válka, KDU-ČSL, Radim Hanke, Kaufland, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově vznikne pietní místo pro nenarozené děti  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.