Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vyškov: Když zboříme část bývalé školy, uvidíme lépe na kostel

Už je to téměř deset let, co vyškovskou zdravotnickou školu opustili poslední studenti. Od té doby budovy tamější zdrávky, jež se nachází v části Dědice, postrádá plnohodnotné využití a chátrá. Město nyní představilo nový plán, jak s budovou naložit.

Osud historické budovy školy, jíž navštěvovali žáci desítky let, se řeší od roku 2012, kdy došlo k optimalizaci středního školství na jižní Moravě. Jihomoravský kraj jakožto vlastník stavby plánoval, že po ukončení provozu vzdělávacího zařízení, vznikne ve stavbě komunitní bytový dům. K záměru ale nakonec nikdy nedošlo. Místo toho jej úřad nabídl k prodeji. Objekt na náměstí Svobody si v roce 2018 pořídilo město, které přemýšlí, jak s ním naložit. Jisté je zatím jen to, že současné vedení nechce budovu bourat, jak se dříve uvažovalo. 

Objekt sice není památkově chráněný, ale je v centrální části náměstí, pro lidi má značnou pocitovou hodnotu a určitě platí za kus historie. Od začátku panuje shoda, že objekt chceme postupně opravit a především mu najít vhodný účel,“ popsal starosta Vyškova Karel Jurka (ODS).

Radnice představila zatím dva návrhy, které určují budoucnost stavby. První počítá s dílčím odlehčením prostoru. Na radnici se ale více přiklání k druhé verzi, která zahrnuje opravu budovy včetně jejích historických prvků a otevření průhledů na kostel Nejsvětější Trojice. Spočívá v odstranění horního patra objektu původního zájezdního hostince sousedícího s objektem školy a celé dvorní novodobé přístavby, tedy internátu.

Částečnou demolicí a odkrytím pohledu z Dědické ulice zvýrazníme dominantu náměstí, kterou je kostel. Varianta vychází z původního hmotového a výškového uspořádání, tedy z dokumentace hostince a školy z roku 1901. Z obou stran vynikne samotná škola i zdobný původní hostinec, otevře se rovněž promenádní prostor nádvoří s možným víceúčelovým využitím,“ popsal variantu vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

V současné době hodlá město zadat zpracování dalších projektových dokumentací. Výhodou je podle úřadu, že majetek je v dobrém technickém stavu. Díky tomu je možné nemovitost opravit postupně, což je nutné i k nákladnosti celého projektu, který vyjde na několik desítek milionů korun. Navíc město chce zaplatit i další rekonstrukce budov v okolí.

O pár kroků dál jsme totiž s několika objekty s vyšší prioritou, ať už jde o zámek, zámeckou zahradu nebo Besední dům. U bývalé školy je na řadě vyhodnocení postupu. Pokud půjdeme cestou historické varianty, je nutné vypracování projektu demolice internátního křídla. Demolice musí být ucelenou etapou. U zbytku, ať už se bavíme o elektroinstalaci, výměně oken, opravě kanalizace či třeba o vnitřních rozvodech, můžeme jít postupně,“ dodal Jurka.


Architektonický návrh možné přestavby, který počítá se snížením objektu

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Škola, Rekonstrukce, kostel, Dědice, Jihomoravský kraj, hospoda, Karel Jurka, Roman Celý, ODS, KDU-ČSL, Besední dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškov: Když zboříme část bývalé školy, uvidíme lépe na kostel  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.