Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ve Vyškově dluží více než tisíc lidí za odpad, radnice přitvrdí

Vyškov eviduje více než tisíc lidí, kteří nezaplatili za komunální odpad. Celkem už činí dluh za svoz bezmála 5 milionů korun. Město se proto rozhodlo přitvrdit a schválilo navýšení místního poplatku o 116 korun na osobu za rok.

Ve Vyškově se poplatek za sběr a svoz netříděného komunálního odpadu zvyšuje poprvé od roku 2013, kdy vedení města stanovilo částku na 580 korun na osobu za rok. Nově se od letošního roku bude platit 696 korun. Návrh radnice schválilo už také zastupitelstvo na svém posledním jednání, které se konalo minulý týden.

„Sazba místního poplatku je tvořená ze dvou částek. První, která je paušální, může dosáhnout výše až 250 korun. Druhá zahrnuje skutečné náklady města předchozího kalendářního roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu za osobu a kalendářní rok. Maximální výše poplatku může být až 1000 korun. Reálné náklady stanovenou výši poplatku převyšují,“ uvedl mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí

Nechceme doplácet

Roční náklady na odpadové hospodářství ve Vyškově přesahují 18 milionů korun. Podle tamějšího místostarosty Josefa Kachlíka (Volba pro město) činí rozdílová suma, jíž město každoročně doplácí, zhruba pět milionů korun. „Příjmy kromě předpisů za místní poplatek tvoří i odměna za zpětný odběr obalů či elektrozařízení. Každopádně část poplatníků svou povinnost bohužel dál neplní, mnohdy jde o notorické neplatiče. Apelujeme proto na všechny, aby řádně zaplatili,“ zdůraznil Kachlík.

Podle něj eviduje úřad přes 1 200 dlužníků, což je na 21 tisícové město poměrně vysoké číslo. I když se radnici loni podařilo část dlužníků přimět zaplatit, u některých se dluhy kupí již od roku 2002, kdy se zavedla povinnost platit za svoz komunálního odpadu. Osvobozeni od poplatku jsou i nadále děti do 6 let, lidé umístění v různých typech seniorského bydlení nebo obyvatelé od roku, v němž dosáhnou osmdesáti let věku. 

Dražší sport i voda

Hlouběji do peněženky budou muset sáhnout také plavci, kteří navštěvují místní aquapark. Za vykoupání v krytém bazénu si připlatí děti i dospělí zhruba desetikorunu. V létě pak návštěva areálu, jenž nedávno podstoupil nákladnou rekonstrukci, vyjde ještě o dvacet korun dráž. Dospělí zaplatí za celodenní vstup 120 korun, mládež a senioři 100 korun. 

Zvýší se také ceny vodného a stočného. Odběratel s průměrnou spotřebou (88 litrů/den, resp. 32 m3/rok), kterému je účtováno vodné i stočné, zaplatí o zhruba 140 korun za rok víc. Naopak cena tepla se sníží o zhruba 8,7 % oproti roku 2020. Oddechnout si mohou také pejskaři, roční poplatek zůstává stejný jako v předchozím období – základní sazba 360 korun, lidé za psa umístěného v obytném domě platí tisíc korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vyškov

Štítky Vyškov, komunální odpad, dluhy, zdražení, poplatek, radnice, Josef Kachlík, Volba pro město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Dvořák

Toto je skutečně neuvěřitelné. Takže protože přes 1000 lidí, které mimochodem radnice zná, neplatí, tak je potřeba potrestat ty, kteří poctivě platí. Jinak řečeno v tomhle městě se vyplatí být lumpem. Výborně páni úředníci. Touto vaší neschopností dáváte nám všem dobrý návod jak ušetřit. A co když potom nebude platit nikdo?

Úterý, 9. března 2021, 09:03Odpovědět

Ve Vyškově dluží více než tisíc lidí za odpad, radnice přitvrdí  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.