Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zámek v Račicích se po letech opět otevřel veřejnosti. Zájem o něj je obrovský

Zámek v Račicích na Vyškovsku se počátkem července poprvé v historii otevřel veřejnosti, návštěvníkům je k dispozici jeden prohlídkový okruh. Zájem je značný, především ze strany místních, uvedl za společnost e-Finance Miroslav Pala. Firma nevyužitý zámek koupila v roce 2017, zhruba za 150 milionů korun jej chce přestavět na wellness hotel.

Původně gotický hrad byl na sklonku 16. století přestavěn na renesanční zámek, o století později získal podobu empírového sídla. Před druhou světovou válkou se zámek stal sídlem Generálního štábu Československé armády. Později ho vlastnil i národní podnik Oděvní průmysl v Prostějově, který ho využíval jako rekreační středisko pro své zaměstnance.

Vzhledem k tomu, že se na zámku od roku 1938 postupně vystřídaly Generální štáb Československé armády, OP Prostějov, základní škola, odborné učiliště a dětský domov, na prohlídkové trase podle Paly nelze čekat muzejní výstavu obrazů a mobiliáře jako na státních zámcích.

Historické kontrasty v průběhu jednoho století

Návštěvníci se ale mohou těšit na zajímavý kontrast historické budovy a směsice nábytku a věcí, které přineslo používání zámku v uplynulých devíti dekádách. „Jde o hodinovou prohlídku, kdy se začíná na nádvoří, následně je k vidění devět reprezentativních místností včetně zrcadlového sálu, ve kterých je k vidění například učebna," uvedl Pala.

Prohlídky jsou o víkendech, v pracovní dny jen na objednávku. Zájem o ně je podle Paly velký, především ze strany místních, kteří mají zámek na očích, ale neměli možnost se do něj podívat. „Ale přijíždějí k nám i turisté od nedaleké rozhledny, odkud je zámek vidět. Jsou zvědaví a rádi, že se do zámku mohou podívat," uvedl Pala.

Ze zámku se stane wellness hotel

Firma zámek v roce 2017 koupila od Jihomoravského kraje zhruba za 24 milionů, v předzámčí poté otevřela ubytovnu, kde je zájemcům o turistické ubytování k dispozici 35 lůžek. Nově se lze ubytovat i přímo na zámku, kde přibylo dalších 68 lůžek. Firma chce do pěti let zámek zrekonstruovat a přestavět na wellness hotel, má to stát zhruba 150 milionů korun. Přibude asi 50 lůžek v apartmánech, také sauna, bazén, multifunkční sportoviště. Letos společnost získala stavební povolení.

Areál dříve sloužil jako speciální odborné učiliště a dětský domov. Naposledy tam byla výuka v letech 2013 až 2014. Od té doby byl areál nevyužívaný a odbor školství krajského úřadu ho označil za nepotřebný.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Račice

Štítky zámek, Račice, otevření, hotel, wellness, prohlídky, okres Vyškov, Československá armáda, druhá světová válka, Oděvní podnik, a.s., Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byvaly Student

Test

Čtvrtek, 4. února 2021, 20:28Odpovědět

Zámek v Račicích se po letech opět otevřel veřejnosti. Zájem o něj je obrovský  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.