Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hodonín touží po proměně chátrajících kasáren. Plánuje školku a byty

Změny čekají Hodoňany žijící na místě bývalých kasáren. Město zveřejnilo návrh výsledné územní studie pro dosud zanedbanou lokalitu. Velké kasárny v budoucnu přemění na plnohodnotnou čtvrť s novou mateřskou školkou.

Areál Velkých kasáren je nedílnou součástí města už od roku 1881. Od konce 19. století sloužil armádě a většina budov zde vyrostla ještě za Rakouska – Uherska. Vojáci kasárny opustili před dvaceti lety a rok poté areál převzalo město. 

Kromě bytů, které vznikly rekonstrukcí vojenských budov, se v lokalitě usídlila řada firem, vyrostla zde dětská a sportovní hřiště a přibyla dopravní a technická infrastruktura.

Přestavba území bývalých kasáren na městskou část je podle zastupitelů neorganizovaná. Studie, kterou autoři zpracovávají od začátku loňského roku, lokalitu mapuje a navrhuje možná řešení problémů.

Projekt popisuje základní vazby v území, prověřuje jeho maximální kapacity a limity. Předpokládá do míst, kde ještě není zástavba, vnést určitou regulaci, aby bylo jasné, s čím se může toto území v budoucnu potýkat,“ vysvětlil jeden z autorů studie architekt Lukáš Grasse z architektonické kanceláře gogolák + grasse.

Největší diskuzi vyvolalo téma počtu parkovacích míst a přístupových komunikací. Územní studie stávající parkovací plochy zachovává, stejně přistupuje i k zeleni, kterou z lokality neodstraňuje.

Uskutečnilo se několik jednání a připomínkování s odborníky i veřejností, areál jsme si v září loňského roku spolu prošli a poznatky zapracovali do zadání. Výsledkem je návrh územní studie, s níž teď seznamujeme veřejnost,“ popsal vedoucí odboru rozvoje města Dalibor Novák.

Architekti do územního plánu za více než 750 tisíc korun zakomponovali i rezervu pro novou mateřskou školu. Ta by mohla pojmout a dva a půl tisíce obyvatel, tedy jednou tolik, co školka nynější.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hodonín

Štítky Hodonín, kasárny, studie, plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonín touží po proměně chátrajících kasáren. Plánuje školku a byty  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.