Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Kostelci byly u sčítání zmatky, řekl soud. Volby se kryly s hody

Zmatky provázely zářijový volební víkend v Kostelci na Hodonínsku. K urnám chodili občané ve stejném termínu, jako slavili hody. Právě společenská událost mohla stát za neuspokojivým vývojem sčítání hlasů. Krajský soud v Brně se výsledek rozhodl přepočítat.

Do nepříjemností se letošní vesnice roku Jihomoravského kraje dostala podle soudu možná právě proto, že se volby v obci setkaly s termínem hodů. Do volební komise se tak dostali nezkušení nováčci. „To se pak projevilo v poměrně značném množství přehmatů a chyb, kterých se okrsková volební komise dopustila," uvedl soud v rozhodnutí.

Členové komise špatně připočítali hlasy hlasy odevzdané ve prospěch celé volební strany. Namísto devíti hlasů, tedy jednoho pro každého kandidáta na listině, přičítali jen jeden. Nesprávně také určili hlasy odevzdané pro jednotlivé strany, a výsledek tak neodpovídal celkovému součtu platných hlasů.

Dvoje výsledky

Na webu volby.cz se kvůli sérii pochybení objevily dvojí výsledky voleb v Kostelci. Podle prvotních informací si občanští demokraté získali dva zastupitele, Kosteláci tři a kandidátka Za prosperitu obce čtyři zastupitele. O hodinu později už ale byly výsledky jiné, ODS měla jednoho zastupitele, Kosteláci pět a Za prosperitu obce tři. 

Krajský soud uvedl, že zdvojené výsledky se staly pomyslnou třešničku na dortu indicií směřujících k přepočítání odevzdaných hlasů. Po přepočítání ale zjistil soud už jen chyby v řádu jednotek hlasů, které neměly vliv na rozdělení mandátů. Proto zamítl podnět muže, který se na instituci obrátil.

Jeho advokát Zdeněk Joukl přesto soudní rozhodnutí uvítal. V obci si podle něj mohou být lidé konečně jistí, že volby dopadly tak, jak určili voliči. „Snahou navrhovatele nebylo za každou cenu zpochybňovat výsledky voleb, ale šlo o to, aby byla potvrzena legitimní volba zastupitelstva a po následující čtyři roky nebyly žádné pochybnosti nad řádností zvoleného zastupitelstva. A přesně to krajský soud udělal," sdělil pro ČTK Joukl.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, soud, volby, obce, Kostelec, Krajský soud v Brně, okres Hodonín, ODS, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kostelci byly u sčítání zmatky, řekl soud. Volby se kryly s hody  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.