Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znalci ptáků našli na jižní Moravě nejvzácnějšího hada České republiky

Úsměv na tváří vykouzlil jihomoravským ornitologům nález v ptačím parku u Dubňan na Hodonínsku. V chráněné lokalitě objevili tři užovky stromové, kterou odborníci považují za nejvzácnější druh hada žijícího v Česku. O existenci plazů mezi opeřenci dosud neměli ponětí.

Přírodovědci zkoumají lokalitu dlouhodobě. Na místě nedaleko Hodonína vybudovali před třemi roky ptačí park a nestačí se divit, co na území vše najdou. Naposledy experty mezi vodními plochami, pastvinami a lesíky překvapili hadi. Při podrobném zkoumaní zjistili, že se jedná o ohrožený druh plaza. 

„Od května se nám podařilo na dvou místech odchytit užovku stromovou, která je nejvzácnějším hadem v Česku. Vyskytuje se pouze ostrůvkovitě na několika místech republiky. Lokalita na Kosteliskách byla dosud pro odborníky neznámou. Užovky budeme i nadále monitorovat, abychom o této populaci, která prozatím unikala pozornosti, zjistili více,“ popsal Ondřej Ryška. z Jihomoravské pobočky ČSO.  

Kromě hadů objevili milovníci přírody i další vzácné druhy živočichů. Například pozorovali, jak létá orlík krátkoprstý nebo hnízdí husy velké či čejky. „Za největší letošní úspěch považujeme vyhnízdění velmi skrytě žijícího chřástala malého, jehož hnízdní populace se v Česku odhaduje jen na 20-40 párů, a sýkořice vousaté, které u nás hnízdí jen 90-180 párů,“ sdělil Gašpar Čamlík,  jednatel Jihomoravské pobočky ČSO, která park spravuje.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ondřej Ryška

Štítky Dubňany, Ornitologové, Příroda, Hadi, Česko, Jihomoravský kraj, okres Hodonín, ptáci, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Znalci ptáků našli na jižní Moravě nejvzácnějšího hada České republiky  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.