Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hodonín přestaví zoo. V areálu zmizí ploty a vyroste šest pavilonů

Atraktivnější areál zoologické zahrady vyhlíží v Hodoníně. Tamní lákadlo se má v následujících letech rozšířit o šest nových pavilonů, které návštěvníkům představí zvířata ze všech kontinentů bez nepříjemných bariér. Stavba by podle vedení zoo mohla začít už v příštím roce.

Zoologická zahrada v Hodoníně si v posledních letech vytrpěla hned několik ran. Nejprve zel areál po několik měsíců prázdnotou kvůli koronavirové pandemii a vládním opatřením, poté přišel šok v podobě ničivého tornáda. Přírodní katastrofa zasáhla objekt v červnu 2021, přičemž poničila především psí útulek, ploty a ohrady. K zemi musela jít po tornádu například budova s akvárii.

Nepříjemná etapa zahrady má v příštích letech skončit, a to díky rozsáhlé přestavbě. Město Hodonín informovalo o blížícím se projektu rozšíření zoo o šest nových pavilonů pro zvířata. „Odborná komise a rada města vybraly ve výběrovém řízení zpracovatele projektové dokumentace pro stavby pavilonů, které se mají provádět po etapách. Dokumentaci vyhotoví polské architektonické studio, které má s podobnými stavbami bohaté zkušenosti," uvedl mluvčí města Josef Horníček.

Polští architekti mají na svědomí například Oceanárium ve Wroclavi nebo Orientarium v Lodži. Svou prací nyní rozvinou vizualizace budoucí podoby hodonínské zoologické zahrady, se kterými již dříve přišlo brněnské studio MY3 architekti. Smlouva na vypracování projektové dokumentace se studiem leží už podle Horníčka na stole a je nachystaná k podepsání.

Pavilony s antilopami i tučňáky

Každý z nových moderních pavilonů bude zastupovat jednu z geografických oblastí. Chybět nebude Afrika s hrošíky a antilopami, ani do Hodonína přenesený region Austrálie, který bude připomínat tamní známou rudou skálu Uluru. „Všechny tři fáze výstavby bychom chtěli stihnout za čtyři roky. Největším lákadlem první etapy, na kterou už máme stavební povolení, bude podle mě nová expozice tučňáků,“ řekl Drbně ředitel hodonínské zoo Martin Krug.

Zoologická zahrada slibuje nové smíšené expozice, u nichž nebude návštěvníkům bránit ve výhledu pletivo ani jiné nepříjemné bariéry. Velké plány na moderní zoo zahrnují vnitřní i vnější zázemí pro zvířata a turisty. Odhadovaná cena obnovy se zatím vyšplhala na 260 milionů korun. Podle Kruga bude ale ještě záviset na vývoji cen materiálů a energií. Stavět by se v areálu na severozápadním okraji Hodonína mělo začít již na začátku příštího roku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Hodonín

Štítky zoo, Hodonín, stavba, rekonstrukce, pavilon, zoologická zahrada, Afrika, Austrálie, Lodž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonín přestaví zoo. V areálu zmizí ploty a vyroste šest pavilonů  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.