Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalou mlékárnu a pivovar v Kyjově nahradí družstevní byty, plánuje město

Téměř sto let si lidé chodili do kyjovské mlékárny na Hodonínsku pro čerstvé máslo, sýry nebo jogurty. Slavná budova, v jejíž těsně blízkosti se nachází areál pivovaru, šla loni k zemi. Nyní radnice doufá, že v někdejší průmyslové oblasti vyrostou družstevní byty. Záležet bude ale na investorech i výsledcích architektonické soutěže.

Podle kyjovského starosty Františka Lukla (STAN), jenž je zároveň krajským radním pro oblast kultury či cestovního ruchu, jsou jednou z variant přeměny území družstevní byty. Pivovar je v současné době prázdný a mlékárna funguje jako sklad materiálu pro opravy komunikací. 

„Hledáme vhodné lokality. Máme několik investorů, se kterými bychom se do toho chtěli pustit. Bude to buď ve formě spolupráce, nebo byty postaví jen město. Jedna z lokalit je právě bývalá mlékárna a pivovar,“ řekl šéf kyjovské radnice, který uvedl, že Kyjov má minimum nájemních bytů, většinou jsou sociální nebo jde o domov s pečovatelskou službou.

Slavná jihomoravská mlékárna jde k zemi

Bezmála sto let si lidé chodili do kyjovské mlékárny na Hodonínsku pro čerstvé máslo, sýry nebo jogurty. Nyní dělá město definitní tečku za slavnou érou potravinářského průmyslu. Areál, který v posledních patnácti letech chátral, demoluje a...

Otázkou zůstává pivovar

Kyjovská radnice slibuje hodně od architektonické soutěže. Návrhy chystá projednat po jejím skočení s veřejností. Na debatu dojde patrně na podzim. Výsledky očekává město v září. „Uchazeči v soutěži jsou limitovaní územním plánem a potřebami jak bydlení, tak drobných podnikatelských a živnostenských aktivit a nějakou relaxační zónou," sdělil Lukl.

Zatímco areál bývalé mlékárny šel k zemi, osud pivovaru není jasný. Podle Lukla patrně nebude zakomponovaný do nového využití a bude nutné ho zbourat. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Kyjov, Mlékárnou, Brownfiled, Rekonstrukce, pivovar, radnice, František Lukl, okres Hodonín, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalou mlékárnu a pivovar v Kyjově nahradí družstevní byty, plánuje město  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.