Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nízký průtok vody v řece Moravě omezuje plavbu na Baťově kanálu

Velká letní vedra a s tím související sucho dopadlo na provoz Baťova kanálu. Oblíbená turistická atrakce kvůli aktuálnímu stavu průtoků v řece Moravě omezuje provoz. O opatření rozhodla Státní plavební správa. Lodě a plavidla pojedou ve vodním díle pouze za předpokladu, že splní nová pravidla.

Aktuální stav průtoků největší moravské řeky podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře klesá k historickým minimům. Na jezu Spytihněv protéká 5,5 metru krychlového za sekundu, ve Strážnici 4,4 metru krychlového za sekundu. "V tomto okamžiku proto není možné manipulacemi zajistit ani minimální zůstatkové průtoky v Moravě pod jezy, natož u těchto jezů trvale zajistit stanovenou plavební hloubku v rejdách plavebních komor Baťova kanálu navazujících na říční úseky," uvedl Chmelař.

Nízké kolísající průtoky v řece Moravě spolu s prázdninovou intenzitou komorování podle něj způsobují zaklesávání hladin především v nadjezí jezu Spytihněv a Veselí nad Moravou, ze kterých jsou oba úseky Baťova kanálu zásobovány prostřednictvím plavebních komor vodou. Nízká plavební hloubka přitom může vést v případě neopatrnosti k poškození lodí a člunů.

V zájmu zajištění bezpečnosti provozu na vodní cestě tak bude proplouvání všemi plavebními komorami Baťova kanálu v momentě, kdy klesne průtok v Moravě měřený na stanici ve Spytihněvi pod pět metrů krychlových za sekundu, zajištěno v hodinových intervalech. Povodí Moravy také v souladu s omezením vydaným Státní plavební správou vyzývá vůdce malých plavidel ke zvýšené pozornosti a opatrnosti při plavbě po Baťově kanálu, především při pohybu v rejdách plavebních komor přímo navazujících na řeku Moravu, k dodržování maximálního ponoru plavidla a respektování omezení komorovacího cyklu.

Nízké průtoky omezily plavbu teprve podruhé v novodobé historii Baťova kanálu. Poprvé to bylo na konci srpna v roce 2018.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Baťův kanál, Plavba, Sucho, PMO, řeka Morava, Státní plavební správa, zdymadlo, Povodí Moravy (státní podnik), Morava, Strážnice, Veselí nad Moravou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Nízký průtok vody v řece Moravě omezí plavbu na Baťově kanálu  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.