Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hodonín chce, aby si děti po tornádu měly kde hrát. Chystá nové hřiště

Jižní Morava se stále vzpamatovává z ničivého tornáda, které se krajem prohnalo před rokem. Výjimkou není ani Hodonín, kde přírodní živel napáchal výrazné škody ve čtvrti Bažantice. Město nyní touží na území po obnově dětského městečka, jehož konkrétní podobá nabývá konkrétních rozměrů.

O znovu otevření parku pro děti usiluje jihomoravské město dlouhodobě. Zatím posledním krokem k dotažení projektu je architektonická studie, jejíž výsledek ukázali radní veřejnosti po posledním jednání. Nyní hodlá projekt postoupit dalším organizacím i lidem, aby se vyjádřili.

Se spolky jednáme od samého počátku a všichni, kteří zde dříve působili, byli také přizváni ke společným schůzkám. Městečko sloužilo převážně dětem a volnočasovým aktivitám, a to je také to, na co jsme kladli největší důraz. Aby byl areál příjemným a zároveň moderním prostředím pro všechny své uživatele,“ uvedl v tiskovém hlášení starosta Libor Střecha (Hnutí PRO Hodonín).

Podle odborníků z architektonického a urbanistického studia MAAUS, kteří stojí za návrhem, je klíčové, aby se při výstavbě pamatovalo na původní atmosféru místa. „Hlavním konceptem areálu je soustředné uspořádání objektů kolem vnitřního kruhu, který je příznačný pro vzájemné setkávání a sdílení. V kruhové louce je symbolicky navrženo velké společné ohniště a solitérní dub, který bude v létě poskytovat stín před jižním sluncem,“ vysvětlila architektka Karolina Langnerová.

V projektu, jenž se stane podkladem pro projektovou dokumentaci a stavební povolení, se počítá s navržením chatek, které jsou identické jako v původní podobě hřiště. Komplikací ale je, že původní objekty byly schované v lese, který ale prakticky zmizel po ničivém živlu. Proto se myslí na vysazení nových stromů. Počítá se s duby, habry i javory. Část areálu obklopí takzvaný jedlý les, což jsou původní české odrůdy ovocných stromů a keře i trvalky s jedlými plody. „Je bohužel jasné, že les nelze obnovit během příštích pěti let, doufáme ale, že do budoucna bude opět hlavní hodnotou tohoto území,“ dodala Langnerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hodonín

Štítky Hodonín, Hřiště, tornádo, Studie, Jihomoravský kraj, projekt, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonín chce, aby si děti po tornádu měly kde hrát. Chystá nové hřiště  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.