Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Baťův kanál vyhlíží unikátní lodní zdvihadlo i novou plavební sezonu

Turisticky atraktivní Baťův kanál, který ročně přiláká bezmála 100 tisíc lidí, se chystá na zahájení nové plavební sezony. Vodní dílo na řece Morava čeká v nejbližších letech další modernizace, která přinese lodní zdvihadlo, novou vodní trasu i přístaviště v Zarazicích.

O plánované investici informovalo Ředitelství vodních cest (ŘVČ), které se o kanál stará. Hlavním přínosem záměru je vytvoření nové paralelní cesty k plavebnímu kanálu v lokalitě mezi Veselím nad Moravou a Vnorovy. Úsek patří mezi nejvytíženější na vodním díle. Zároveň mezi oběma územní celky vznikne nový plavení okruh v délce zhruba devět kilometrů.

Součástí plavebního okruhu bude nové plavební zařízení v podobně lodního zdvihadla, které dosud v Česku nikde není. „Byl by to tedy v rámci České republiky technický unikát, který je nicméně v Evropě na vodních cestách využíván, a to i v nesrovnatelně větším měřítku. Lodní zdvihadlo funguje na principu vyvážené vany, kdy plavidlo vpluje do ocelové vany, která se celá spolu s vodou i plavidlem svisle pohybuje do potřebné polohy. Proti plavební komoře tak není k proplavení potřeba voda pro její plnění a prázdnění, aby umožnila lodím překonat spád mezi dvěma úrovněmi hladiny v kanále či na řece,“ popisuje zařízení ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.

Investiční plány chtějí vodohospodáři uvést do praxe do pěti let. Jedná se ale o optimistický scénář. Záleží na tom, jak se podaří získat všechna potřebná razítka ke stavbě. „Řeka Morava mezi Vnorovy a Veselím nad Moravou je už dnes splavná, pouze chybí propojení na plavební kanál. V plánu je také zvýšení přístavní kapacity současného přístavu o 46 plavidel – vznikl by tak největší veřejný přístav pro rekreační plavbu v České republice,“ popisuje starosta města Veselí nad Moravou Petr Kolář. Celkové plánované investiční náklady dosahují téměř 400 milionů korun, součástí projektu je také vybudování nového přístaviště v naší městské části Zarazice, což vítáme,“ uvedl starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář (TOP 09).

Nová plavební sezona startuje na oblíbené turistické atrakci první květnovou neděli. Součástí programu je tradiční odemykání přístavu nebo bohatý doprovodný program. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veselí nad Moravou

Štítky Turismus, Atrakce, Plavba, Baťův kanál, řeka Morava, Veselí nad Moravou, Zarazice, Česko, Vnorovy, Ředitelství vodních cest České republiky, Petr Kolář, Evropa, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baťův kanál vyhlíží unikátní lodní zdvihadlo  i novou plavební sezonu  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.