Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Atraktivní procházky i ochrana před stoletou vodou. Kyjov chystá oživení říčky

Ochrana před stoletou vodou, roztažení říčky Kyjovky do městského parku a lepší prostředí pro vodní ptactvo – to vše zajistí nová protipovodňová opatření v Kyjově na Hodonínsku. Společně je plánují správci povodí a zastupitelé města, kteří se předběžně dohodli na projektu.

Správci povodí a kyjovští zastupitelé společně navrhli nová protipovodňová opatření. Součástí stavby bude suchá nádrž nad městem, ochranné hráze a přiblížení toku lidem. „Jednou z ambicí města je roztáhnout Kyjovku do městského parku, který nyní vodní tok pouze lemuje. Získali bychom tím nesmírně atraktivní prostor pro trávení volného času,“ přiblížil starosta Kyjova František Lukl (STAN).

Plánovaná opatření vyřeší nejen ochranu před povodněmi, ale i dopady dlouhodobého sucha na vodní tok a okolní krajinu. Revitalizace zajistí i lepší podmínky pro živočichy v okolí říčky. „Kromě opatření na přítocích Kyjovky mají vzniknout také opatření za účelem zpomalení odtoku a zvýšení retence vody v krajině. Budou vytvořeny i meandry a mokřady. V zástavbě města budou vybudována protipovodňová opatření pomocí protipovodňových valů a zídek,“ popsal podobu protipovodňových opatření ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Zamýšlená vodohospodářská akce v povodí Kyjovky ochrání město před stoletou povodní, která za současných podmínkách ohrožuje přes dva tisíce lidí. Aktuálně břehy toku splňují opatření na dvacetiletou vodu. „Při vytrvalejších deštích se v některých částech města s rizikem rozlití říčky setkáváme. Zamýšlené valy by byly schopny zachytit až stoletou vodu,” doplnil Lukl.

Zastupitelé města a správci povodí se společně dohodli na studii proveditelnosti. Ta určí, kdy se opatření uskuteční a jaké budou na stavbu náklady. „Spolupráce mezi obcí a správcem toku při takto rozsáhlém projektu ochrany před velkou vodou je zcela zásadní. Odtokové poměry se musí řešit komplexně a to vhodnou kombinací různých druhů opatření toho, co nám krajina a zástavba umožňuje,“ vysvětlil Gargulák. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Kyjov, Hodonínsko, Povodně, Opatření, protipovodňová ochrana, Kyjovka, okres Hodonín, František Lukl, Starostové a nezávislí, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atraktivní procházky i ochrana před stoletou vodou. Kyjov chystá oživení říčky  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.