Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Moderní umění se v Hodoníně nelíbilo. Kovový banán skončil poničený

Kovové ovoce, které od letošního října zdobilo veřejný prostor v Hodoníně, město předčasně opouští. Dílo slavného umělce Tomáše Medka se u některých občanů nesetkalo s obdivem, a skončilo hned na několika místech poškozené. Kdo za poničení instalace může, zjišťují hodonínští strážníci.

Kovová umělecká díla ve tvaru mandarinky a banánu měla být společně s plastikou Kapsule pro Hodonínské ukázkou moderního umění. Zároveň šlo o pozvánku na výstavu Fructus sochaře Tomáše Medka, který se zabývá 3D technologiemi. Z čtyřiadvacetitisícového města se ale jedna z instalací vrací poničená. Zatím neznámý pachatel hned na několika místech poškodil konstrukci banánu.

Za protlačeniny a prasklé dráty na soše umístěné na Masarykově náměstí může pravděpodovně působení těžkého předmětu, nebo těla pachatele. „Nemusíme mít stejný náhled na moderní umění, ale svůj postoj lze vyjádřit i civilizovanějším způsobem. V současné době strážníci vyhodnocují záznamy z kamery,“ okomentovala hodonínská radnice událost na facebookovém profilu města.

Ke stavu instalace se na facebooku vyjádřili také obyvatelé Hodonína, z nichž někteří se shodli, že na Mandarince a banánu vídali sedávat děti i dospělé. „Nesouhlasím s poškozením, ale vůbec se mi to nelíbilo. Asi modernímu umění nerozumím,“ prohlásila jedna z komentujících. „V žádném případě neschvaluji zničení, ale musím přiznat, že kdybych na facebooku nečetla, že jde o umělecké dílo, taky bych si myslela, že na náměstí město umístilo zajímavou lávečku/prolézačku pro děti,“ uvedla další žena.

Medkova umělecká díla se již dříve objevila ve francouzské Remeši, kanadském Halifaxu i v mnoha tuzemských městech. Jihomoravané mohou sochařovu tvorbu znát například z brněnského Šilingrova náměstí, kde byla od loňského roku vystavená  rovněž bronzová Kapsule. 


Bronzová Kapsule před Galerií výtvarného umění v Hodoníně

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hodonín

Štítky umění, vandalismus, Tomáš Medek, moderní umění, Hodonín, banán, umělecké dílo, instalace, Facebook, Galerie výtvarného umění v Ostravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní umění se v Hodoníně nelíbilo. Kovový banán skončil poničený  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.