Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tišnov má radost z nové smuteční síně. Lidé nemusí dojíždět, pochvalují si ve městě

Důstojné místo k poslednímu rozloučení získal Tišnov na Brněnsku, který po letech plánu postavilo smuteční síň. Nová stavba stojí hned vedle hřbitova. Místní nemusí kvůli necírkevní pietě nemusí cestovat do Veverské Bítýšky. Pro město se jedná o jednu z největších investic za poslední roky.

O plánu na stavbu objektu, ve kterém by se pozůstalí rozloučili se zemřelým, se mluvilo ve městě severozápadně od Brna od roku 2008. K samotnému uskuteční došlo ale až po patnácit letech. Moderní budova s prosklenými stěnami, s jejíž budováním začali dělníci v řínu 2020,  stojí vedle nového hřbitova a je nynější dominantou severní cípu. 

„Jednalo se o finančně i organizačně velmi náročnou investiční akci města, jejíž příprava zabrala řadu let.U nového hřbitova vyrostla během sedmadvaceti měsíců stavba o rozloze 320 metrů čtverečních. Moderní budova v sobě skrývá obřadní síň s katafalkem, která je navržena pro osmdesát smutečních hostů – skýtá čtyřicet míst k sezení a čtyřicet míst ke stání,“ sdělila mluvčí tišnovské radnice Kristýna Musilová

Doposud se lidé loučili se zemřelým pouze v kostele. Pokud chtěli necírkvení obřad, museli si zajet zhruba dvacet kilometrů vzdálené Veverské Bítýšky nebo Brna.Součástí nových prostor je například vstupní hala místno, kde rodina čeká na obřad, soicální zázemí, zahrada nebo kolumbární stěny. Architekti vymysleli, že objekt získá zelenou střechu. „Cílem je pokrytí střechy je zadržet srážkovou vodu a snížit tak nápor na kanalizační síť při vydatných srážkách, zlepšit mikroklima budovy, přispět k retenci chybějící vody v krajině a esteticky zakomponovat budovu do okolí v blízkosti přírody,“ řekla Musilové k investici za necelých 40 milionů korun, na níž město získalo peníze i díky Evropské unii. 

„Jedná se o první akci, která byla řešena tzv. vyzvanou architektonickou soutěží. Ze čtyř oslovených architektonických kanceláří byl vybrán návrh  Pavla Jury a já jsem tomu moc rád. Stavba má opravdu mimořádné parametry a věřím, že se stane důstojným místem posledního rozloučení,“ dodal starosta Tišnova Jiří Dospíšil (MOST) ke stavbě, která oficálně začne sloužit veřejnosti v příštím měsíci.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Tišnov

Štítky Tišnov, Hřbitov, Smuteční síň, Architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tišnov má radost z nové smuteční síně. Lidé nemusí dojíždět, pochvalují si ve městě  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.