Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rozhledna Babí lom se po roce znovu otevře turistům

Téměř rok je už pro návštěvníky u Lelekovic na Brněnsku uzavřená známá rozhledna Babí lom, která patří k nejnavštěvovanějším svého druhu na sever od Brna. Stavba podstupuje po šedesáti letech provozu náročnou rekonstrukci, jež se nyní blíží do finiše a znovu očekává nápor výletníků. 

Skalnatý hřbet Babího lomu láká lidi k procházkám již od 19. století. Rozhledna, z níž je možné vidět například Drahanskou vrchovinu nebo brněnský hrad Špilberk, stojí na místě od šedesátých let minulého století, kdy ji vybudovali turisté z místního Sokola. Od té doby nebylo nutné návštěvnickou atrakci opravovat. Vyhlídka se ale dostala do špatného technického stavu, a tak obec Lelekovice, která o ni stará, zavelela loni v červenci k náročné opravě. Nyní se stavební úpravy, jež obnášely výměnu klempířský nebo výměnu zábradlí, chýlí ke konci.

Aktuálně finišujeme s pracemi. Uskutečňují se natěračské práce nebo pokládka dlažby. Věřím, že vše stihneme do konce června,“ popsal Drbně starosta Lelekovic Aleš Mikauš (nez.)

Materiál tahají do kopce

Rekonstrukce turistického taháku dává stavařům pořádně zabrat. Práce se odehrávají ve složitém terénu. Věž stojí na strmém kopci ve výšce 521 metrů nad mořem. Nejsložitější je převoz materiálu, který pracovníci vyváží nahoru. „Mnohý materiál je nutné vynést ručně nahoru, takže je to pořádná dřina. Dělníci naloží věci na kolečku a vezou 70 metrů vysoko,“ popsal starosta k investici. 

Celkem vyjde oprava na dva miliony korun, což je více, než se původně předpokládalo. Podle původního záměru měly náklady vyjít na milion korun. Nakonec se ale rozhodlo, že změn dozná i fasáda. To nakonec celý projekt prodloužilo i prodražilo. I proto přišla obci nedávno vhod finanční injekce Jihomoravského kraje, jenž na investici poskytl ze svého rozpočtu 300 tisíc korun. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kudyznudy.cz

Štítky Turistika, Atrakce, Babí lom, Rozhledna, Výhled, Oprava, Lelekovice, Brno, Brněnsko, materiál, Špilberk, Drahanská vrchovina, Brněnský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna Babí lom se po roce znovu otevře turistům  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.