Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Břeclavi zbourali mlýn, kde spali bezdomovci. Na jeho místě vzniknou lukrativní byty

Těžké stroje vyrazily do areálu Vránova mlýna v Břeclavi. Přes desítky let chátrající stavbu z šestnáctého století se nový investor rozhodl definitivně zbourat. Na místě budovy, která dlouhodobě sloužila jako útočiště bezdomovcům, vyrostou moderní byty. Tvar nového komplexu bude památku lichtenštejnského mlýna připomínat.

O odkoupení mlýna v minulosti několikrát bojovalo vedení města. Zastupitelům vadil špatný technický stav budovy, která před patnácti lety vyhořela a také fakt, že neopečovávaná stavba lákala bezdomovce. Radnice se ale s majitelem nedokázala dohodnout na ceně. Mlýn nakonec padl do rukou soukromého investora, který na místě nově postaví šedesát bytů.

Jako odkaz na tradici chceme v objektu využít i jedno z původních mlýnských kol, když to bude možné. Momentálně je tam zaslepený tok a my bychom ho rádi zprůtočnili. Chceme vrátit místu důstojnost a podpořit sounáležitost stavby a prostředí, ve kterém se nachází," uvedl architekt Tomáš Havlíček z architektonického studia Létající inženýři.

Nové vzniklé budovy mají svým tvarem kopírovat původní mlýn. Hodonínská firma Plus, která na projektu pracuje, plánuje do stavby zakomponovat fotovoltaické panely a tepelná čerpadla. Zhotovitelé také počítají s využitím takzvané šedé vody, tedy splaškové odpadní vody neobsahující fekálie a moč, například ke splachování.

Demolice potrvá přibližně týden. Zajímavostí je, že kvůli blízkosti stavby k rybníku, využívají dělníci speciální vor, jenž zachytává suť, která by jinak skončila ve vodě.

Samotná výstavba by měla začít začátkem příštího roku a první obyvatelé se do budovy nastěhují do pěti let. Břeclavané se můžou těšit na moderní bytový komplex s garážemi, investor uvažuje i o otevření kavárny nebo galerie. Na kolik peněz celá stavba vyjde, bude jasné přibližně za půl roku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky Břeclav, mlýn, demolice, byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Břeclavi zbourali mlýn, kde spali bezdomovci. Na jeho místě vzniknou lukrativní byty  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.