Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Břeclavi opraví secesní vilu, kterou poničily kroupy před tornádem

Oprava škod, které napáchalo počasí předcházející ničivému tornádu, čeká po dvou letech břeclavskou Hvězdovu vilu. Vzhled secesní budovy, v níž sídlí volnočasové středisko, se po zásahu promění. Rekonstrukce vyjde Jihomoravský kraj na necelých pět milionů korun.

Oprava honosné vily, která bývá lákadlem turistů, je nezbytná z důvodu poškození střechy. Kvůli kroupám, jež krytinu v roce 2021 poničily, do budovy zatéká. Problémy jsou patrné například na stropech, kde se nacházejí viditelné skvrny způsobené vodou. Práce na budově v břeclavské Lidické ulici odstartují v následujících dnech.

Po zásahu bude možné využívat také podkrovní prostory Hvězdovy vily, jejichž obývání bylo dosud omezené. „Břeclavané ale musejí počítat s tím, že vzhled honosné vily se po rekonstrukci promění. Původní krytinu z poštorenské keramiky nahradí kraj ocelovým zinkovaným plechem s barevnou úpravou," informovala mluvčí města Břeclav Ivana Solaříková.

V budově sídlí středisko volného času

Honosná secesní vila, jež vyrostla roku 1903 pod taktovkou známého stavitele J. Hvězdy, fungovala původně jako obytný dům. Později v budově sídlila vojenská správa. Prostor pro volnočasové aktivity dětí začala vila poskytovat od roku 1952, kdy se v ní scházeli pionýři. Nyní v objektu funguje středisko volného času Duhovka.

Na podobě oprav budovy, kterou má ve správě kraj, se jižní Morava domlouvala přímo s městem. „Třebaže vila nemá památkovou ochranu, k její rekonstrukci je potřeba přistupovat velmi citlivě,“ uvedlo k zásahům vedení Břeclavi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Břeclav

Štítky oprava, rekonstrukce, hvězdova vila, břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Břeclavi opraví secesní vilu, kterou poničily kroupy před tornádem  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.