Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ochranáři opraví výpust největšího moravského rybníku

Do opravy strojního zařízení na spodní výpusti největšího moravského rybníku se dají ochranáři. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), která Nesyt na Břeclavsku spravuje, využije toho, že je plocha přes zimu vypuštěná. Lokalita je známá hnízděním vzácných ptáků.

Oprava zařízení, které je obvykle ukryté více než tři metry pod vodní hladinou, bude podle ochranářů zásadní. Práce na výpusti by měly být hotové do konce března. „Pro opravu jsme využili toho, že je rybník vypuštěn, a období jeho zimování. Zimování je běžný způsob rybářského hospodaření, při kterém se přeruší vývojové cykly parazitů, plísní a přenašečů nemocí ryb a také se zamezí tomu, aby se v rybníce nadměrně namnožili invazní karasi stříbřití a vláknité řasy,“ vysvětlil Jakub Starý z AOPK ČR.

Po první části prací se rybník opět začne napouštět tak, aby nedošlo k zaplavení případných ptačích hnízd. Nesyt je totiž jednou z nejvýznamnějších ornitologických lokalit. V místě žijí vzácné druhy ptáků, jako je například tenkozobec opačný či pisila čáponohá. U vodní plochy hnízdí rovněž největší kolonie volavek popelavých.

Největší moravský rybník, jenž je součástí Národní přírodní rezervace Lednické rybníky, dokáže zadržet přes 4,5 milionu kubických metrů vody. „Jsme si vědomi napjaté vodní bilance v povodí rybníka Nesyt. Výpustné zařízení ale není v dobrém technickém stavu a opravit se musí. Napouštět rybník bez této opravy by bylo velkým rizikem,“ uvedl k zásahu Vlastimil Sajfrt z AOPK ČR. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky národní přírodní rezervace, ochrana přírody, ornitologie, nesyt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochranáři opraví výpust největšího moravského rybníku  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.