Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Břeclav zrekonstruuje židovskou obřadní síň. Opravu musí stihnout letos

Novogotickou obřadní síň, která je součástí břeclavského židovského hřbitova, čeká rekonstrukce. Po dekádách shánění financí na opravu hřbitovní budovy se Břeclavi podařilo získat dotaci. Peníze dostane díky spolupráci se slovenským městem Sládkovičovo.

Židovská dominanta vyrostla v Břeclavi na konci 19. století, kdy se ve městě pracovalo na úpravách hřbitova. Finančně se na stavbě obřadní síně výrazně podílela židovská rodina Kuffnerů, z níž vzešel například cukrovarník a první židovský starosta Břeclavi Hermann Kuffner. Vazby města na tehdejší rakousko-uherské podnikatele napomohly nyní Břeclavi k získání jedenáctimilionové dotace.

Z peněz se zaplatí právě oprava budovy na židovském hřbitově. „Podařilo se nám dohodnout přeshraniční spolupráci s městem Sládkovičovo, se kterým nás pojí historie rodu Kuffnerů. Výsledkem této spolupráce je projekt Na věčnou paměť, na který se nám nyní podařilo získat peníze,” informovala Břeclav na svém webu.

Rekonstrukce se dotkne nejen cihlově červené dominanty, ale také prostranství před hřbitovem. Oprava síně, která byla v minulém století památkově chráněná, vyjde celkem na třiadvacet milionů korun, přičemž většinu zaplatí město ze svého rozpočtu. Záměr ještě musí na mimořádném zasedání schválit zastupitelé.

Kvůli podmínkám přeshraniční spolupráce je ale město pod tlakem, protože proměna musí být hotová do konce letošního roku. „Termín je šibeniční, ale věříme, že to stihneme,” vyjádřili se zástupci Břeclavi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Břeclav

Štítky břeclav, židovství, židovský hřbitov, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav zrekonstruuje židovskou obřadní síň. Opravu musí stihnout letos  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.