Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Břeclav zmírnila strašáka v podobě cen za teplo. Lidé nezaplatí pětinásobek

Částečnou úlevu přinesl lidem v Břeclavi ceník za teplo, který zveřejnila městská firma Teplo Břeclav. Zatímco v říjnu se odběratelé potýkali až s pětinásobným nárůstem záloh, od ledna cena za gigajoule klesne. Průměrně se zálohy dostanou na dvojnásobek původní ceny.

Problém s cenou za teplo odstartovala v Břeclavi říjnová stopka dodávek plynu ze strany dodavatelské společnosti NWT. Po náhlém vypovězení smlouvy muselo Teplo Břeclav začít s nákupem plynu za tržní ceny, což znamenalo extrémní zvýšení záloh, jež se dotklo až tří tisíc domácností. Cena za gigajoule narostla z 628 korun na 3030. S novým rokem by se měla opět o něco snížit, a to na 1 483 korun.

Cenu může podle vedení městské společnosti ovlivnit ještě pokles spotové ceny. „Předkalkulovaná cena je v současnosti na nejnižší možné úrovni, protože aktuálně nižší cenu plynu nikdo nenabízí. Platí ovšem, že pokud v průběhu roku klesnou spotové ceny plynu pod úroveň vládního zastropování ceny zemního plynu, výsledná cena tepla bude nižší,“ vysvětlil jednatel Tepla Břeclav Martin Marták.

Firma, která přestala dodávat plyn do Břeclavi, chce insolvenci

Insolvenční návrh na sebe podala firma, která nedávno utnula dodávky plynu pro Břeclav. Akciovka NWT dluží nejen jihomoravské městské společnosti a tvrdí, že se dostala do platební neschopnosti. Celkem nezaplatila téměř půl miliardy korun.

Proti zdražení tepla se v Břeclavi během října a listopadu vymezilo přes tisíc lidí, kteří kvůli pětinásobnému nárůstu záloh podepsali petici. Teplo Břeclav nyní uklidňuje obyvatele s tím, že i prosincové zálohy budou pro odběratele stejně vysoké jako před vypovězením smlouvy ze strany NWT, jež na sebe podala insolvenci.

„Zákazníkům, tedy společenstvím vlastníků a bytovým družstvům, jsme na listopadové schůzce, na kterou byli všichni zástupci bytových domů pozváni, nabídli možnost uhradit v prosinci původní zálohu, kterou měli stanovenou před zvýšením ceny. Družstva mohla tutéž nabídku poskytnout také majitelům bytů, kteří nyní před Vánocemi nemají dostatek finančních prostředků," řekl Marták.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Benáčková

Štítky energie, teplo, cena, zdražování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav zmírnila strašáka v podobě cen za teplo. Lidé nezaplatí pětinásobek  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.