Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodohospodáři vyrobili Kyjovce meandry a nové tůně

Vodohospodáři z Povodí Moravy chystají pro řeku Kyjovku u Moravské Nové Vsi na Břeclavsku nové koryto s meandry a tůněmi. Jejich cílem je dát malému toku co nejpřírodnější podobu. Skoro dva kilometry dlouhou stavbu doplní také nové stromy a keře.

Z napřímeného toku na Břeclavsku bude řeka se zákruty. Nové rozvolněné koryto dlouhé přes 1,7 kilometru povede mimo původní trasu a pomůže zpomalit povrchový odtok vody. „Na Kyjovce tak vzniká velmi zajímavé adaptační opatření reagující na změnu klimatu, neboť nové koryto obnoví pravidelné rozlévání vody do říční nivy v době jejího nadbytku a současně se obnoví přirozená retenční kapacity říční nivy,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Vodohospodáři s projektem začali v únoru a nyní dokončili hlavní stavební práce. Ke korytu s meandry přibyly tůně a původní, odstavené koryto se postupně mění v mokřad. Kolem vody bude k vidění také nová zeleň i broukoviště. V plánu je vysadit javory, lípy, duby i topoly. Celkem půjde o dvě stě nových dřevin.

Kompletně má být nové koryto hotové příští rok v listopadu. „Práce však budou dokončeny s velkou pravděpodobností s předstihem. V současnosti zbývá už jen náhradní výsadba, která však může probíhat jen za vhodných klimatických podmínek. Náklady včetně výkupů pozemků a projektové přípravy činí 27,4 milionů korun," informoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky povodí moravy, vodohospodářství, kyjovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři vyrobili Kyjovce meandry a nové tůně  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.