Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Když proměníme cukrovar, budeme mít nové byty, náplavku i knihovnu, sní v Břeclavi

Nad budoucností chátrajícího bývalého cukrovaru uvažuje břeclavská radnice. Před třemi lety se vedení města obrátilo na obyvatele, aby o osudu průmyslového komplexu pomohli rozhodnout. Starý areál tak nyní stavbaři promění ve čtvrť s bydlením, knihovnou a náplavkou.

Na nový kabát průmyslového areálu se těší v Břeclavi. Co s nevyužitou plochou se tisícovky tamních ptalo město v anketě před třemi lety. Loni na jaře pak radní vybrali vítěze architektonické soutěže, podle jehož návrhu na ploše vznikne polyfunkční čtvrť.

Pozemek o pěti hektarech se promění například v nové náměstí, sportovní halu, ale také zhruba 800 bytů a 400 stromů. Součástí projektu je také úprava břehu řeky Dyje, která propojí pod mostem sídliště U Splavu s cukrovarem. Radnice nyní řeší inženýrské sítě, kanalizaci, elektřinu a spoje.

„Součástí je také nakládání s dešťovou vodou, kterou budeme zachytávat z celého areálu a používat k zalévání zeleně. Sítě umístíme pod chodníky, aby byl dostatek místa pro plánovanou výsadbu stromů,“ doplnil místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a Neklidní).

Stavba počítá i s rozvojem silnic. Do konce letošního roku město dokončí přípravu páteřní komunikace a zachová odstavné parkoviště. „Napojení celého areálu ještě projde dopravními výpočty na stávajících křižovatkách, které upravíme. Projekt řeší také obslužnost městské hromadné dopravy,“ dodal.

Připomínka minulosti

Kus minulosti chce ale radnice naopak zachovat. Ačkoliv budova velké tržnice prochází stavebním průzkumem, už loni mělo vedení o budoucnosti objektu jasno. „Důležité je, aby se alespoň část historických staveb zachovala, což vítězný návrh splňuje,“ okomentoval tehdy Matuška.

Cukrovarnický průmysl v tomto moravském regionálním městě založila v roce 1862 židovská rodina Kuffnerových a patřil mezi největší svého druhu v Rakousko-Uhersku. Po druhé světové válce, která na budovách i skladech zanechala značné šrámy, provoz znovu zahájil v roce 1947 a trval až do začátku devadesátých let minulého století.

Místo opět najde využití po plánovaných úpravách, které kvůli náročnosti projektu radní rozdělili na etapy. „Celkové náklady by se mohly pohybovat okolo 1,5 miliardy korun. Proměna areálu podle odhadů potrvá přibližně deset let,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NEUHÄUSL HUNAL/Avocado Fresh

Štítky Břeclav, cukrovar, revitalizace, stavba, byty, historie, radnice, projekt, druhá světová válka, Dyje, knihovna, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když proměníme cukrovar, budeme mít nové byty, náplavku i knihovnu, sní v Břeclavi  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.