Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodohospodáři obnovují Kyjovku, dostane meandry a tůně

Vodohospodáři revitalizují řeku Kyjovku u Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Práce na vodním toku mají pomoci říční nivě s obnovením schopnosti zadržovat vodu a zároveň zvýšit protipovodňové funkce. U říčky přibydou také nové stromy i keře.

Stavební práce v místech, kudy se loni prohnalo tornádo, odstartovaly letos na jaře. Podle Povodí Moravy, které na projektu pracuje, bude řeka obnovená do listopadu příštího rokuNově vytvořené koryto Kyjovky bude dlouhé přes 1,7 kilometru a povede mimo současné koryto. „Doplníme je širokou bermou, která umožní přirozený rozliv v době, kdy budou vyšší průtoky v řece,“ řekl k věci ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Současně s vytvarováním koryta s meandry budou vodohospodáři pracovat také na vyhloubení tří tůní. Revitalizace zlepší stav vodního toku, zpomalí povrchový odtok vody a zvýší její zachytávání v krajině. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře jde o adaptační opatření, které reaguje na změnu klimatu. Obnovení řeky vyjde na necelých dvacet milionů korun.

Kolem trasy budou vysázeny také nové stromy a keře, z původních dřevin vzniknou dvě broukoviště. Po revitalizaci Kyjovky u Moravské Nové Vsi přijde na řadu také obnova navazujícího úseku řeky na území Mikulčic. Původní charakter už na jižní Moravě dostala například Bečva u Černotína a Skalička, Trkmanka nebo Knínický potok.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky povodí moravy, vodohospodářství, Kyjovka, vodní hospodářství, Moravská Nová Ves, Povodí Moravy (státní podnik), okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři obnovují Kyjovku, dostane meandry a tůně  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.