Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Hlohovci se bojí migrantů. Jsou to technici a manažeři z Indie, uklidňuje starosta

Strach a hysterie se začaly v poslední době šířit Hlohovcem na Břeclavsku. Paniku v tisícové obci vyvolali cizinci, které část místních považuje za nelegální migranty. Podle starosty Jaroslava Hajdy (ODS) jde ale o techniky a manažery, kteří do České republiky přijeli na stáž.

Skupina cizinců, jež dočasně pobývá v Hlohovci, spustila ve vesnici povyk. Občané se začali obávat, že se do malebné obce ležící mezi Valticemi a Lednicí začali stěhovat ilegální uprchlíci. Se strachem a mnohdy i nenávistnými slovy se proto obrátili na starostu.

Šéf tamního úřadu se včera rozhodl vzniklou vyhrocenou situaci uklidnit, a to prostřednictvím facebookového příspěvku„Věc jsem prověřil a mohu vás všechny ubezpečit, že se nejedná o uprchlíky a že tyto osoby jsou legálními pracovníky společnosti Otis Indie, kteří jsou v břeclavském sídle společnosti Otis na školení či stáži," informoval Hajda.

Cizinci jsou podle starosty ubytovaní v apartmánech a v Hlohovci zůstanou až do poloviny září. Kvůli jejich pohybu po vesnici začali ale lidé Hajdu osočovat, že hosty do obce sám přivedl. „Rozhodně nemám vliv na to, kdo do Hlohovce přijede a ubytuje se zde. Pokud se někdo z vás cítí ohrožen či byl napaden, volejte policii," řekl starosta s prosbou o ukončení šíření nenávisti vůči indickým pracovníkům.

Bezproblémoví hosté

Indové se momentálně účastní stáže na břeclavské pobočce společnosti zaměřující se na výrobu a servis výtahů či eskalátorů. Drbně to řekl Radek Kadlec, provozní ředitel tamního výrobního závodu. „Mohu potvrdit, že momentálně u nás máme na školení občany z Indie,“ uvedl.

S negativním vnímáním cizinců v Hlohovci nesouhlasí mnozí obyvatelé, podle kterých nejsou indičtí pracovníci problematičtí. „Bydlíme na stejné ulici, potkáváme se s nimi takřka denně a jsou to bezproblemoví a slušní lidé," svěřil se jeden z přispěvatelů ve facebookové diskuzi. Také další potvrdili, že se s cizinci setkali, a dočkali se od nich jen dobrého vystupování.

Redakce dnes s prosbou o rozšíření vyjádření kontaktovala hlohoveckého starostu, o vzniklé kauze už ale Hajda mluvit nechce. „K věci se dál vyjadřovat nebudu. Jde o pro některé osoby velmi citlivé téma, které po svém včerejším příspěvku považuji za uzavřené,“ řekl Drbně.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto obec Hlohovec

Štítky migrace, uprchlíci, zaměstnání, Hlohovec, Indie, ODS, Česko, okres Břeclav, Valtice, Lednice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

LOL. Chudáci rasisti.

Sobota, 27. srpna 2022, 16:15Odpovědět

V Hlohovci se bojí migrantů. Jsou to technici a manažeři z Indie, uklidňuje starosta  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.