Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodohospodáři čelí kvůli masivnímu úhynu ryb v Dyji trestnímu oznámení

Kvůli masivnímu úhynu ryb v Dyji pod Novomlýnskými nádržemi kvůli nedostatku kyslíku čelí Povodí Moravy trestnímu oznámení, které podle serveru iDnes.cz podal člen Moravského rybářské svazu Marian Bešter. Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař řekl, že veškeré manipulace na dolní nádrži a na elektrárně byly v souladu s vedením Moravského rybářského svazu. Předseda svazu Jiří Ryšánek telefonicky nechtěl informaci potvrdit, ani vyvrátit a vyžádal si otázku e-mailem. Pouze řekl, že s Povodím vedení svazu spolupracuje.

Velké množství ryb uhynulo nejprve v polovině minulého týdne, rybáři s hasiči vylovili z vody zhruba 20 tun mrtvých ryb. Další masivní úhyn následoval v neděli ráno. V pondělí vytáhli rybáři s hasiči dalších deset tun ryb a v prácích pokračují i nadále. Podle předsedy Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Rakvice Zdeňka Blably se dá očekávat ještě dalších 20 tun ryb, které skončí v kafilerním kontejneru. Vedle silně rozmnožených sinic, které měly v minulých dnech ideální podmínky k množení, tedy horko a nízký průtok, viní Blabla z nedostatku kyslíku ve vodě také elektrárnu. Voda, která jde přes ni, se totiž neokysličí, protože se nesetká se vzduchem. Proto rybáři žádali zastavení elektrárny a pouštění vody přes tzv. segmenty, což je zařízení pro zadržení vody v přehradě. Povodí provoz elektrárny zastavilo až v neděli ráno.

Rybáři také společně se zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny změřili obsah kyslíku ve vodě a podle nich ukazují výsledky právě na to, že za úhyn může elektrárna.

Podle Chmelaře je však situace složitější. Souhlasí s tím, že hned po první katastrofické vlně se s rybáři dohodli na možnosti pustit vodu pod segmenty. „U nich se však nachází masivní vrstva sinic. Po úvodním úhynu existovalo riziko, že se do nadjezí v Bulharech dostanou další sinice, které stav zhorší, a v noci spotřebují další kyslík. Proto se podle domluvy s Moravským rybářským svazem pouštěla část průtoku přes elektrárnu z nejspodnějších částí nádrže, kde sinice nejsou, a část pod segmenty," uvedl Chmelař. Ten také uvedl, že problém je v tom, že svaz má několik pobočných spolků a každý požaduje něco jiného, pro Povodí je však relevantní jednání s vedením svazu.

S elektrárnou jsou podle Beštera problémy už od roku 2013, kdy došlo k masivnímu úhynu, který tehdy nikdo nečekal, a na vině byla podle něj také elektrárna. Povodí však podle něj reaguje laxně a dosud podle něj rybářům nepovolilo ani umístit pod dolní nádrž oxymetr, který by měřil obsah kyslíku a na dálku dokázal upozornit na blížící se nebezpečí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky Břeclav, Dyje, Povodí, Moravy, ryby, Ekologie, elektrárna, Moravský rybářský svaz, nádrž, Povodí Moravy (státní podnik), Rakvice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři čelí kvůli masivnímu úhynu ryb v Dyji trestnímu oznámení  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.