Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Břeclav si bude zpracovávat bioodpad. Poputuje na pole místo umělých hnojiv

Ekologičtější nakládání s odpadem odstartují v Břeclavi. Město bude soběstačné ve zpracování biologického odpadu díky kompostárně, kterou odkoupí od soukromníka. Vedení radnice si od rozhodnutí slibuje výrazné úspory v nákladech.

Kompostárnu a rozvojové pozemky kolem ní se podařilo získat v Břeclavi. Městská kompostárna má čtyřiadvacetitisícové obci zajistit soběstačnost na poli odpadkového hospodářství. „Biologický odpad nebudeme vozit daleko za hranice města a ušetříme jak v nákladech za palivo, tak na dopravním zatížení," řekl místostarosta města Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Nová kompostárna má poskytnout dostatečnou kapacitu pro celé město. Odběr kompostu budou provádět ekologicky hospodařící firmy z okolí a bio odpad poputuje na pole na Břeclavsku namísto umělých hnojiv. Kompost budou moci využít také občané. Část produkce pak půjde i k technickým službám, které jej využijí při výsadbách ve městě.

Za stavbu s kapacitou 3500 tun bioodpadu zaplatí Břeclav osm milionů korun. Již na jaře zavedlo město také svoz bioodpadu od rodinných domů a lidem rozdalo bio popelnice a kompostéry. Nyní začne svoz směřovat do nové obecní kompostárny.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/melGreenFR

Štítky kompost, ekologie, odpad, bioodpad, Břeclav, biologicky rozložitelný odpad, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav si bude zpracovávat bioodpad. Poputuje na pole místo umělých hnojiv  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.