Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muž na jižní Moravě trávil zvěř silným jedem. Žrala mi holuby, bránil se

Policisté na jižní Moravě lapili traviče, který více než rok trápil zvířecí obyvatele lesů na Břeclavsku. Několik uhynulých zvířat prokazatelně zemřelo v důsledku otravy silného jedu. Ukázalo se, že za smrtí zvěře stál muž se zálibou v myslivosti.

Patnáct měsíců nacházeli lidé v okruhu jednoho kilometru na Břeclavsku zvířata, která byla otrávena karbofuranem. Držení tohoto silného jedu je přitom zakázané. Policisté proto začali pátrat mezi lidmi z okolních obcí, kteří by měli důvod tvory, mezi nimiž byl i ohrožený dravec luňák červený, otrávit.

 „Jak nálezů uhynulých zvířat, ale i nástrah přibývalo, postupně zužovali okruh možných podezřelých. Jako nejpravděpodobnější pachatel se jim nakonec jevil starší muž se zálibou v myslivosti a chovu holubů," popsal policejní mluvčí David Chaloupka.

Při domovní prohlídce našli kriminalisté u podezřelého otrávené nástrahy a nádobu s jedem. Muž se pod tíhou důkazů přiznal. Tvrdil ale, že se chtěl svými činy bránit kunám a liškám, které mu chodí na slepice a holuby.

Prohlídky v příbytku se účastnil také speciálně vycvičený pes na vyhledávání jedů z České ornitologické společnosti. „Muž je nyní obviněný z několika trestných činů.  Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu za držení karbofuranu, týrání zvířat a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy za otrávené dravce. Za to mu hrozí trest až šest let odnětí svobody," řekl Chaloupka.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, otrava, les, myslivost, jed, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, Česká společnost ornitologická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan-Bohumil Richtr

debil , kdyby ho tak někdo trávil u něho doma ! lidi si neuvědomují že ten les je zvířat! oni se tam narodili ,oni tam žijí!! tak že houby a jiné pochutiny jsou v první řadě jejich!!

Pondělí, 4. července 2022, 21:36Odpovědět

Muž na jižní Moravě trávil zvěř silným jedem. Žrala mi holuby, bránil se  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.