Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vodohospodáři staví v Břeclavi zeď. Ochrání město před povodněmi

Budování protipovodňových opatření v Břeclavi, které navazuje na tři roky starou stavbu, pokračuje. Cílem je kompletní dokončení ochrany města před povodněmi. Břeclavané se dočkají nových ochranných zdí i zábradlí. Opravy doplní také výsadba dvaceti nových stromů, které museli vodohospodáři loni vykácet.

Pracovníci Povodí Moravy (PMO) zahájili tento měsíc stavbu protipovodňové zídky na Komenského nábřeží. Zakončí tak projekt opatření v zastavěné části města, kde je nyní ochrana proti velké vodě nedostatečná a při zvýšeném průtoku tam hrozí rozlití vody mimo koryto. Náklady na výstavbu činí téměř devět milionů korun.

„Stavební řešení spočívá ve vybudování nové protipovodňové zídky dlouhé téměř tři sta osmdesát metrů a kompletní rekonstrukci stávající zdi dlouhé asi sto třicet metrů. Výška koruny opevnění bude shodná s tím na protějším břehu Dyje,“ popsal generální ředitel PMO Václav Gargulák.

Práce, které potrvají sedm měsíců, se uskuteční na pravém břehu řeky v úseku od pomníku Jana Amose Komenského po točnu autobusů. Vodohospodáři odstraní svodidla a zboří nevyhovující zdi, na což navážou budováním nových. Část z nich pracovníci osadí zábradlím. „Současně s opravami také opevníme koryto toku,“ dodal Gargulák.

Dopravní omezení

Stavební práce si vyžádají na Komenského nábřeží dopravní omezení. Ve směru od točny ke kulturnímu domu se zavede jednosměrný provoz a stanoví se také objízdné trasy pro autobusy. Na budování protipovodňových opatření naváže podle plánů společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav v září rekonstrukce tamní kanalizace.

Náhrada stromů

Aby bylo možné chránit Břeclavany před povodněmi, museli loni vodohospodáři v okolí Dyje pokácet některé stromy. Nyní ale vysadí nové. „V místě se uskuteční náhradní výsadba čtrnácti vrb a šesti dubů,“ řekl mluvčí PMO Petr Chmelař s tím, že dřevo z původních stromů praocnívi využili ekologicky a vybudovali z něj nové broukoviště u Podivína.

Na jižní Moravě vyrostlo obří broukoviště, vzniklo z pokácených stromů

Brouci, ještěrky nebo ropuchy najdou útočiště v novém broukovišti, jež vzniklo z celkem devíti masivních kmenů zapuštěných do země. Uměle sestavené stanoviště najdou zvířata nově mezi Ladnou a Podivínem na Břeclavsku, kde jej postavili...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Břeclav, protipovodňová opatření, výstavba, náhrada stromů, vodní hospodářství, povodeň, strom, Jan Amos Komenský, Povodí Moravy (státní podnik), Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři staví v Břeclavi zeď. Ochrání město před povodněmi  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.