Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na vrchol Pálavy se po desítkách let vrátily ovce. Pomáhají s ochranou přírody

Velký návrat hlásí ochránci přírody ze Správy chráněného krajinné oblasti Pálava. Na nejvyšším vrcholu, jímž je Děvín, se po desítkách let znovu pasou ovce. Stádo o padesáti členech pomáhá s obnovou pastvy, což je podle ochranářů ideální způsob, jak vrátit územní původní krajinný ráz.

Děvín je nejvyšším vrcholem Pavlovských vrchů a patří k symbolům jižní Moravy, díky čemuž je oblíbeným cílem výletníků. Od konce října navíc poutá pozornost příchozích padesátihlavé stádo známého hustopečský bači Miroslava Vodáka, který se společně kolegy a čtyřnohými pomocníky stará o údržbu tamější krajiny. 

Sečení na vrcholové ploše sice probíhá, ale v menší míře. Problém je s odvozem, v tomto případě spíše odnosem posečené hmoty. Výhodnější je tady jednou za dva roky jako alternativu zvolit pastvu. Tyto zásahy jsou základní péčí o teplomilné trávníky,“ sdělil ochranář Vilém Jurka, manažer lokalit projektu LIFE SouthMoravia, díky němuž se objevuje užitkový dobytek i na dalších přírodně hodnotných lokalitách.

V místech, kde se ovce pasou, vznikají specifické podmínky pro kvetení chráněných druhů. Bez pastvy by se rozrůstala stařina a změnil se charakter půdy. „Počet rostlin, které nemají rády živiny, by šel rapidně dolů a nahradila by je tzv. ruderální vegetace – kopřivy, bodláky nebo nebezpečná travina třtina křovištní. Trávníky navíc začnou zarůstat dřevinami,“ popsal Jurek.

Podle ochranářů mají být trávníky bohaté na různé druhy porostů, k čemuž mají dopomoci právě ovce. Pasením naruší drn, čímž se vytvoří malé plošky, kde se ostatní druhy mají možnost uchytit. „Další úroveň je ochrana hmyzu. Řada druhů je vázána na konkrétní druhy rostlin, jejich housenky se živí pouze jedním druhem rostliny. Jestliže dojde k úbytku zájmových druhů rostlin, dojde i k poklesu zájmových druhů hmyzu,“ řekl Jurek.

Děvín je čtvrtá lokalita zapojená do projektu LIFE SouthMoravia, kde ovce nebo kozy pomáhají k návratu cenných biotopů. Jedná se o Stránskou skálu, Pouzdřanskou step, Miroslavské kopce a Floriánek u Jedovnice. Na poslední moravské lokalitě Stolová hora, se začne pást až od příštího roku.

Ohodnoť článek

Foto Pavel Pechoušek

Štítky Pálava, Ochrana, Příroda, ovce, Devín, Pavlovské vrchy, rostliny, ochrana přírody, CHKO Pálava, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vrchol Pálavy se po desítkách let vrátily ovce. Pomáhají s ochranou přírody  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.