Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavný cukrovar čeká proměna, v areálu vznikne nová čtvrť s byty

Desítky let chátrá většina areálu cukrovaru v Břeclavi, který kdysi patřil k nejvýznamnějším svého druhu v rakouské monarchii i v Československu. Po ukončení provozu ale slavné sídlo potravinářského průmyslu skomírá. Nyní čeká průmyslový komplex proměna, po jejímž dokončení vznikne nová čtvrť s bydlením.

Břeclavský cukrovar, který v roce 1862 založila židovská rodina Kuffnerových, patřil mezi největší svého druhu v Rakousko–Uhersku. Ke konci druhé světové války budovy i sklad vypálila nacistická armáda. Nový provoz slavného potravinářského podniku byl zahájen v roce 1947 a trval až do začátku devadesátých let minulého století. Část areálu dodnes nenašla využití a chátra. Nyní by se to mělo změnit.

Břeclavští radní schválili vítěze architektonické soutěže, podle jehož návrh se promění brownfield, jak se označují nevyužívané průmyslové plochy, v polyfunkční čtvrť. „Důležité pro nás je, aby alespoň část historických budov zůstala zachována, což vítězný návrh splňuje,“ řekl břeclavský místostarosta Jakub Matuška (Mladí a Neklidní).

Na ploše pěti hektarů v centru města vznikne nové bydlení pro téměř tisíc lidí, mnohoúčelové budovy pro obchody, sportovní hala nebo knihovna. Vítězný návrh ateliéru NEUHÄUSL HUNAL má také ambici vytvořit u řeky Dyje náplavku.

V letošním roce město čeká příprava pozemků, které následně prodá soukromým investorům. „Celkové náklady na výstavbu mohou být až 1,5 miliardy korun. Proměna areálu bude podle odhadů trvat přibližně deset let,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Břeclav

Štítky Břeclav, cukrovar, revitalizace, Československo, druhá světová válka, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný cukrovar čeká proměna, v areálu vznikne nová čtvrť s byty  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.