Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mastná voda s krví. Do chráněné jeskyně v Moravském krasu někdo vylil zabijačku

Ochránci přírody řeší v Ostrově u Macochy na Blanensku znečištění vertikální jeskyně Ostrovská propast. Do podzemních prostor totiž někdo vylil mastnou vodu, která byla zbarvená krví a obsahovala kousky zeleniny. Podle jeskyňářů se zřejmě jedná o zbytky zabijačky.

Jeskyně Ostrovská propast je chráněným přírodním objektem a patří do ní pouze srážková voda. Rošt dešťového kanálu, který vodu do jeskyně přivádí, ale neznámý delikvent využil k odstranění kuchyňských zbytků z domácí zabíjačky. Správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras jeskynní znečištění detailně prověřuje.

Na podobné situace nejsou jeskyňáři zvyklí, a tak je lidská bezohlednost čas od času překvapí. „Například před lety někdo do jeskyně vypustil část septiku. Takové incidenty jsou o to závažnější proto, že je Ostrovská jeskyně přístupná pro veřejnost. Návštěvníkům to tehdy padalo téměř na hlavu,” řekl Drbně za Správu CHKO Moravský kras Antonín Tůma

Mastné stěny a hlodavci

Kusy jídla v propasti vyčistí ochránci ve spolupráci se speleogy tak, aby v jeskyni neshnily. Větším problémem jsou mastné stěny od potravinových zbytků. „Část jsme ze stěn setřeli a nyní záleží na srážkách, které mastnotu postupně omyjí,” řekl Tůma. Kdyby se kuchyňský odpad nevybral, přiláká hlodavce, kteří by pak v hlubokých částech propasťovité jeskyně uhynuli. „Došlo by tak k zanášení organismů, co v tomto prostředí přirozeně nežijí, a k následnému zahnívání jejich těl,” vysvětlil Tůma. 

Odklonění dešťové vody

Do jeskyně, jenž se nachází uprostřed obce se dlouhodobě svádí srážková voda z ulic a ze střech kostela, která přes pukliny mizí v hlubším podzemním oběhu. Pokud by ke znečišťování docházelo častěji, musel by CHKO Moravský kras jednat s Ostrovem u Macochy o odklonění svodu dešťové vody mimo propast.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CHKO Moravský kras

Štítky Blanensko, Ostrov u Macochy, Moravský kras, CHKO, znečištění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mastná voda s krví. Do chráněné jeskyně v Moravském krasu někdo vylil zabijačku  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.