Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jeskyňáři slaví. V Moravském krasu objevili novou jeskyni

Velký úspěch slaví jeskyňáři z jižní Moravy. V Moravském krasu odhalili stovky metrů chodeb i dosud neznámou jeskyni s vodním tokem. Objev si na své konto připsala Holštejnská výzkumná skupina, jejíž členové pojmenovali největší objevený dóm Jiná dimenze.

Dlouhé chodby, o kterých se dosud nevědělo, odkryli výzkumníci při náročných pracích v jeskyni Lipovecká ventarola. „Pod Blátivým dómem v bádališti zvaném Tetris se podařilo prostoupit úžinami a postupně objevit rozsáhlé prostory s nádhernou výzdobou i vodním tokem," popsali jeskyňáři v facebookovém příspěvku.

Rozsáhlý dóm plný krápníků získal jméno Jiná dimenze, a to podle prvního pocitu, který ze zdobených prostor objevitelé měli. V jeskyni se nacházejí vodní cesty, komíny i chodby vedoucí do několika směrů. Jeskyně je podle výzkumníků součástí paleoponorů z Lipoveckého žlebu, stejně jako sousední Jeskyně pravěkých symbolů objevená před dvaceti lety.

Nalezené chodby prodlužují systém veřejnosti nepřístupné Amatérské jeskyně, která je nejdelším jeskynním systémem v Česku. Nachází se několik kilometrů od Macochy.

Na podrobnější prozkoumávání odhalených míst se výzkumníci nyní chystají. Zároveň plánují rozšíření vstupní úžiny do nově objevených částí tak, aby dovnitř prošli i objemnější členové skupiny. Pracují také na zmapování celého systému.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Holštejnská výzkumná skupina

Štítky moravský kras, jeskyně, amatérská jeskyně, objev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

„Za hory, za doly,
mé zlaté parohy,
kde se pasou!
Smolíčka pacholíčka,
jeskyňky pryč nesou!“

Naštěstí ho jelen zaslechl, přiběhl, jeskyňkám ho vzal a odnesl ho zpátky domů. Tam Smolíčkovi pořádně vyhuboval. Od té doby už Smolíček pacholíček nikdy zlým jazyňkám neotevřel........AŽ JESKYŃ OBJEVILI JESKYN´ÁŘI V BLANSKU....A JE TU SLÁVA.....

Úterý, 21. února 2023, 16:52Odpovědět

Jeskyňáři slaví. V Moravském krasu objevili novou jeskyni  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.