Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nestíháme, oznámili stavebníci Blansku, které čeká na vysněný most

Buďte trpěliví. Takový vzkaz vyslali lidem v Blansku stavaři, kteří pracují na novém mostě, jenž překlenuje železnici a řeku Svitavu. Zhotovitel dopravního díla okresnímu městu sdělil, že ke slavnostnímu přestřižení pásky dojde o měsíc později, než se původně předpokládalo. Důvodem jsou komplikace při stavbě.

Po novém mostě, o který okresní město desítky let usilovalo, měla jezdit už od konce listopadu auta. Jenže na otevření stavby si lidé v Blansku počkají. Zhotovitel oznámil, že kvůli problémům s dodávkou materiálů, nestabilním podložím a nutnému zajištěním statiky se dokončení posune. „Podle informací z koordinačních schůzek a kontrolních dnů a na základě žádosti o povolení dopravní uzavírky bude možné nový most přes železniční trať využívat zřejmě až od 20. prosince 2022,“ uvedla mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková.

Podle Pavlíny Mertl ze stavební firmy Metrostav, jež dopravní dílo za čtvrt miliardy korun buduje, nastalo zpoždění v první polovině letošního roku. Tehdy stavebníci zdlouhavě čekali na potřebný materiál. Dále pak stavaři nabrali skluz při dodatečných statických opatřeních na vyztužení obloukové části stavby.

Vytoužená stavba

Budování dopravní konstrukce odstartovalo loni v červenci. Mostní objekt začíná ve Svitavské ulici na levém břehu řeky Svitavy a přemosťuje koryto řeky, železniční koridor a končí v průmyslové zóně na Starém Blansku. Většinu prací mají dělníci hotovou. Most po výsuvu z pravého na levý břeh řeky Svitavy dělníci usadili a aktuálně dokončují napojení přemostění na stávající komunikace.

Ocelová část mostu je umístěna do definitivní polohy i výšky. Nyní bude následovat dokončení bednění a montáž výztuže pro mostní předpolí ze železobetonu po obou stranách mostu. Betonáže předpolí jsou plánované na polovinu listopadu, po nich proběhnou práce na římsách, přechodových oblastech mostu, vozovkových vrstvách a montáže bezpečnostních prvků,“ popsala Mertl.

Čekají dopravní potíže  

Zpoždění termínu dokončení  navíc zkomplikuje místní dopravu. „Úrovňový železniční přejezd se ale kvůli nezbytným pracím přímo v místě zastávky uzavře už od 30. listopadu. Vzhledem k tomu, že přemostění ještě nebude dokončeno, čekají řidiče objížďky, dodala Komárková. Práce finišují také na novém podchodu pod železniční tratí v zastávce Blansko-město. Stavbu železničáři zprovozní od 10. prosince, kdy zároveň končí vlaková výluka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Blansko, Most, Přemostění, Stavba, železnice, Svitava, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Neumějí plánovat.

Neděle, 6. listopadu 2022, 21:04Odpovědět

Nestíháme, oznámili stavebníci Blansku, které čeká na vysněný most  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.